1. Onomastica alternativa !
Istoria ne invata ca pe aceste pamânturi au trăit ,sau numai au trecut, multe popoare. Fiecare a lăsat câte ceva in cultura locului. Legenda spune ca numele Dobrogei este rezultatul îmbinării cuvântului slav „dobro”(bun) , cu cel din mitologia greaca „geea”(zeita pamântului) si asa s-a născut Dobroge(e)a , pământ bun !!!
2. Contrazicere sau confirmare !
„Dobroge vatra săraca, bate vânt si creste piatra !” era definitia ptr aceste meleaguri considerate neospitaliere prin sărăcia solului si vremea vantoasa. A venit inteligenta umană si din vânturile geroase produce curent electric, iar din piatra nerodnica fabrica ciment !
3. Dionisie cel Smerit !
In Dobrogea(Scytia Minor) s-a născut Dionisie cel Smerit. Acesta invata intr-o manastire dobrogeana, continua invatatura la Constantinopol si apoi la Roma. La Roma ajunge sa lucreze in Cancelaria Papală. El este cel care, in anul 525 , propune numerotarea anilor dupa presupusa data a nasterii lui Iisus Christos. Pana la Dionisie măsurarea anilor se făcea de la înfiintarea Romei(Ab Urbe Condita). Dionosie a măsurat ca anul 753 de la constituirea Romei este anul I al noului calendar.
Sa le multumim inaintasilor ptr mostenirea culturală si sa le uram urmasilor succes in confirmarea valorilor acestor meleaguri !
La multi ani !!! Dobrogei si dobrogenilor !
Ziua Dobrogei sarbatorita printr-un spectacol cu muzica, me?te?ugurile ?i gastronomia tuturor etniilor
Sărbătorită unde ?