Votăm ? Votăm !

Week-end la Constanța ! Pe faleza de la Cazinou lumea se plimbă , într-o zi însorită ! Într-un cort , USR-iștii strâng semnături ptr lista de candidați la europarlamentare ! Ismail Fichiri , un antreprenor din Medgidia , semnează tabelul de susținere ! El urmărește cum activistul USR , un tânăr , încearcă să convingă alți tineri să semneze ! Aceștia refuză , “nu ne interesează” ! De ce generația Z nu este interesată de Dreptul la Vot ?

Valentin Naumescu constată că , statistic , oamenii sunt mai interesați de Protecție decât de Libertăți ! Oare de ce libertățile nu mai sunt așa de importante ?

Copil fiind jucam fotbal pe stradă ! Tanti Geta , vecina de peste stradă , striga “Titi du-te la alimentara și cumpără-mi un chil de zahăr” ! Se întrerupea meciul , cumpăram zaharului și apoi reluam meciul. Venind de la școală salutam pe toți vecinii cu “săru-mâna” ! Seara după terminarea lecțiilor ascultam , copii și părinți , “teatru’ radiofonic”, jucam marocco sau remmy , ascultam poveștile tatălui despre cum a luptat el în război. În vacanțe aveam sarcini administrative , săpat grădina , reparat și vopsit gardul , săpat groapa ptr haznaua care ne-a permis să facem baie în cadă și să avem WC în casă. Mai târziu am aflat că aceste obiceiuri înseamnă “conexiune socială” care ajută la “cogniție socială” ! Așa se formau “relațiile de reciprocitate , de cooperare , de bună cuviință” ! Noi eram sfătuiți(forțați) să “învață dacă vrei să nu tragi la șaibă” sau “ai carte ai parte” !

Azi ? Unii părinți sunt prea ocupați cu succesul social , ca să mai aloce timp ptr copil ! Alți părinți sunt enervați de copilul care are pretenții peste capacitatea lor de a le satisface ! Alții nu pot asigura nici măcar “pâinea cea de toate zilele” , dar să se mai ocupe de cultivarea vlăstarelor aduse la viață ! Ce fel de Viață ? Părinți alienați , deconectați social ! Copiii ? Într-o societate cu relații sociale amputate , își caută locul ! Caută modele ! Ce văd ? Monica Columbeanu , Irinel , Liviu Dragnea , Irina , Mazăre și mulțimea de monici sau irinuci ! Sexul și politica , într-o combinație de bătrânei libidinoși și copile ambițioase , este o cale de a folosi “mobilitatea socială” ptr schimbarea statutului social ! Alți copii se retrag din Realitate în realitatea virtuală. Lipsa conexiuni familiale , a conexiuni cu școala , cu societate , combinată cu apetitul de “self esteem” , își construiesc avataruri care să-i reprezinte în VR ! Acolo sunt importanți , au prieteni , primesc aprecieri(like-uri) , în comparație cu Indiferența lumii reale .

Părinții , aceștia , nu merg la vot justificându-și blazarea cu “nu avem pe cine vota , toți sunt la fel” ! Copii , aceștia , nu merg la vot ptr că ei au altă lume ! Oamenii sunt mai mult indivizi și mai puțin , mult mai puțin , cetățeni ! Atomizare socială câștigă teren față de Coeziune socială ! De ce oare programul european de COEZIUNE nu reușește să câștige , în mentalul românilor , Rolul său ?

Când eram tânăr priveam serialul “Dallas” și mă minunam ! Urmăream campionatele mondiale de fotbal la “movilă” , lângă Remus Opreanu , ptr că acolo prindeam bulgarii ! Mergeam la votare , fără a avea Libertatea de a alege ! Mergeam la serviciu, fără a avea Libertatea de a alege un loc de muncă care să-ți retribuire corect competențele ! Mergeam în concediu , fără a avea Libertatea de a ne folosi mașina(benzina era pe cotă) ! Înainte de 1989 eram conectați social , dar tânjeam după LIBERTATE ! Mai mult de 1.000 de români au murit ptr Libertate , ptr ca azi Libertatea să fie mai puțin apreciată decât Protecția ! De ce ?

Ptr că Libertatea este “for free” , este gratuită , nu trebuie să mai facem efort ptr a o dobândi ! Tinerii stau cu părinții , nu plătesc chirie , nu cheltuiesc ptr mâncare , le este confortabilă Protecția alor lor ! Cei ce nu se pot baza pe competențele lor au nevoie de Statul Protector ! Mai bine în Țarc decât în Jungla Competiției ! Dar dacă am pierde Libertatea ? Dacă s-ar întrerupe accesul la internet ? Ce ar face internauții ? S-ar interna la nebuni sau ar lupta ptr Libertatea Internetului ? Alegere între “internauți” sau “internați” ? Dacă am fi obligați să ne tundem regulamentar(am prins acele vremuri) ? Ce-ar face băieți purtători de codiță , sau bărboșii de tip “timbermen ? Ar lupta ptr Libertatea de a-și conserva personalitatea chipului ? Ce-ar face înveșmântații în blue-jeans capitaliști dacă ar fi interzis portul lor(am prins acele vremuri) ? S-ar revolta , clamând Libertatea , sau își vor arde pantalonii ? Viața în Libertate cere efort de Actualizare ! Viața sub Protecție este expresia Lenii ! Libertate sau Protecție exprimă antagonismul Progresism vs Conservatorism ! Tinerii(în spirit , nu ca vârstă biologică) aleg Libertatea ! Bătrânii(în spirit , nu ca vârstă biologică) aleg Protecția !

“Destrămarea țesăturii sociale” s-a produs , ptr că la noi capitalismul a fost capturat de niște “lacomi achizitori” , cu ajutorul PSD-ului , partidul Socialiștilor care are cei mai mulți membri cu capitaluri dobândite prin hoție ! La noi “capitalul social” a fost distrus de “capitalul hoțiilor” ! PSD , în lunga sa guvernare , a produs atomizare socială , a stimulat egoismul și conflictele , a încurajat grobianismul și a marginalizat elitele ! Capitalul social este reprezentat de relații de reciprocitate , de cooperare , de bună cuviință ! Acest Capital este realizat de oameni cu Virtute Civică ! Creșterea Capitalului Social dezvoltă Virtuți Civice precum Voluntariatul , Empatia , Implicarea Civică și foarte important Participarea la Votare !

Votăm ? Votăm ! Pentru că avem cu cine vota ! Putem , prin alegerea noastră , să refacem Capitalul Social și să aducem Coeziune între români !