Umiliții !!!

Tu , sună ceasul sau telefonul ! Te ridici din pat , îți întinzi oasele , îți desmorțești mușchi !

El , se trezește sau este trezit ! Este ajutat să se ridice din pat ! Oasele sale sunt firave ! Mușchii lui sunt amorțiți definitiv !

Tu , mergi pe picioare la baie ! Îți faci toaleta !

El , este pus pe scaunul cu rotile ! Este dus la baie ! I se face toaleta !

Tu , te duci la serviciu ! Mergi pe picioarele tale ! Te bucuri de prieteni , de colegi !

 El , este pus pe scaunul cu rotile ! Ce mult și-ar dori să “fie pe picioare , nu pe cărucior” ! Cocoțat cu greu într-o mașină și dus câteva zeci de kilometri la medicul care trebuie să-i confirme handicapul ! El se bucură că a ieșit dintre pereții cotidieni !

Tu , mergi la film , la teatru , la club , în concediu ! Te bucuri de munte , de mare , de soare , de zăpadă !

El , nu poate merge ! El trebuie dus ! Unde ? N-are club ptr el , n-are cinema pentru el , n-are nici loc pe trotuar ! El se bucură c-a mai prins un răsărit de soare ! Se bucură că a mai apucat să vadă încă odată zăpadă !

Tu , aștepți salariul , recompensa muncii tale , ca să-ți faci planificarea ! Cât pentru mâncare , cât ptr haine , cât pentru vacanță , cât … , cât … !

El ,  se întreabă , oare luna aceasta primesc indemnizația ? Cât pentru medicamente , cât pentru un căruț , cât … , cât …!

Tu … El … Tu … El … Tu … El … !!!

În România sunt 4,8 milioane salariați în privat , 1,2 milioane salariați la buget si 5,1 milioane de pensionari ! Adică suntem 6.000.000  (persoane active) de Tu ! În România sunt 800.ooo de persoane cu dizabilități , adică de El ! Guvernul îi aruncă pe cei 800.000 de El  , în grija primarului ! Primarul returnează , “nu avem bani , era grija guvernului , dați-ne banii cu care să-i ajutăm” pe acești El !  If you care , you can cure !!! Dacă nu-ți pasă , faci ping-pong cu oamenii care-și duc , pe căruț și în tăcere , NECAZUL de a fi El 

Avem două reglementări care ajută persoanele cu dizabilități , Legea 448/2006 și OG 60/2017 ! Acestea obligă instituțiile publice și agenții economici să aibă ca angajați 4% din personal , oameni din categoria El ! Dacă nu angajezi trebuie să dai către bugetul de stat , pentru sprijinul celor care sunt El ,  o sumă egală cu “salariul minim garantat în plată” ! Acest salariu este 2080 lei de la 01 Ianuarie 2019 ! Dacă aplicăm procentul de 4% la cei 6,0 mil salariați și înmulțim cu “salariul minim garantat în plată” ajungem la 499.200.000 lei lunar , sumă plătită pentru Ei ! Anual se adună , numai din această taxă , 5.990.400.000 lei , ptr Ei ! Banii nu ajung spun cei cărora ar trebui să le pese ! De ce nu ajung ? Pentru că România este un stat centralist , și acești bani sunt gestionați de agenții guvernamentale , cu mulți angajați , plătiți cu salarii mari ! Dacă cei ce fac politici publice ar înțelege și aplica principiul UE al SUBSIDIARITĂȚII , care se traduce așa “unde apare problema acolo trebuie să se găsească și soluția” atunci bani nu s-ar risipi ! În cazul susțineri mulților El  ar trebui desființate aceste agenții , banii ar trebui trimiși direct la primării , care au în evidență aceste persoane , și de aici plătiți direct pe card ! Aceasta înseamnă Descentralizare ! Cine-și mai amintește dec”Legea Cadru a Descentralizării” promovată de Ministrul Vasile Blaga în anul 2006 ? Reformatorii PD-L-iști din guvernul Tăriceanu au fost alungați și descentralizarea a decedat ! REGIONALIZARE , DESCENTRALIZARE , SUBSIDIARITATE sunt soluții optime pentru gestionarea eficientă a resurselor ! Dacă nu , umiliții vor fi mai mulți decât prezenții 800.000 de români disprețuiți ca cetățeni cu DREPTUL la viață decentă !