UE stăpânul nostru ?

65% dintre romani cred ca aderarea la Uniunea Europeana este un lucru bun ptr noi. 23% cred ca este un mare dezavantaj. 71,4% dintre romanii se considera cetăteni europeni, iar 26,6% nu se considera cetăteni europeni. La prietenii mei de pe facebook am întâlnit opinii precum „Romania este colonie”, „UE si Soros ne-au pus guvern servil lor”, „UE urmează sa ne pună si primari”. Eu am alta părere si o voi prezenta aici, ca urmare a unei promisiunii făcute unuia dintre prieteni.

Europa, in mileniul al II-lea , a fost teritoriul unor mari conflicte militare. De la William Cuceritorul căruia nu-i mai ajungea ducatul Normandiei si a cucerit prin sânge Anglia, continuând cu războiul de 100 de ani dintre Franta si Anglia, apoi războiul(de 30 de ani) religios dintre catolici si protestanti, razboaiele napoleoniene, primul si al doilea război mondial ,conducatori lacomi si intoleranti au omorât oameni si au distrus bunuri. Popoarele Europei au fost fortate sa repare stricăciunile produse de conducători iresponsabili. In acest mileniu America, dupa războiul de independnta din 1776, prospera. America se dezvolta ptr ca nu a avut conflicte pe teritoriul sau. N-au fost conflicte ptr ca erau o singura tara, ptr ca „parintii Constitutiei ” au stiut sa adune intr-un singur Stat 13 colonii britanice si au lăsat poarta deschisă si ptr celelalte. Dupa al II-lea război mondial ministru de externe francez Robert Schuman , in 1950, propune un plan de cooperare ptr gestionarea unor resurse precum cărbunele si otelul, astfel apare Comunitatea Cărbunelui si Otelului la care au aderat Franta, Germania, Italia, Belgia , Olanda si Luxembourg. Apoi in 1957 , prin Tratatul de la Roma se infiinteaza Comunitatea Economica Europeana, care are drept obiectiv liberalizarea comertului(eliminarea taxelor vamale). Următoarele obiective erau libera circulatie a persoanelor, libera circulatie a mărfurilor, libera circularie a capitalurilor. Se tindea spre o Piata Comuna ptr toate componentele pietei. Intr-o lume globalizata si concurentiala, statele europene izolate nu puteau concura cu America sau China. Apare ideea unei federatii de state de tip Statele Unite ale Europei.

Popoarele din Europa de vest au reusit reconstructia(dupa distrugerile produse de război) ptr ca au Mentalizat greselile făcute aducând la conducere personaje politice lacome si intolerante, ptr ca au Muncit pe branci(ptr o ratie de mâncare de numai 1000-1300 cal/zi) si ptr ca America a Finantat(12,8 mld $, între 1948-1951)prin Planul Marshall tarile lor.

Acum UE ne ofera si noua romanilor un fel de plan Marshall, ne dau bani pe gratis. Ne rămâne sa îndeplinim celelalte doua conditii, sa Muncim pe brânci si sa Alegem conducători competenti si dedicati comunitatilor cărora le apartin. Obiectivele politicilor UE sunt „coeziunea economica si socială” si „convergenta”. „Coeziunea economica si socială” se traduce prin concentrarea de resurse(bani) in zonele subdezvoltate. Romania primeste 40 mld € ,in exercitiul bugetar 2014-2020 . Bugetul total al UE este de 965 mld. Germania  contribuie cu 183 mld €, Franta cu 164 mld €, Italia cu 144 mld €, Anglia cu 125 mld €. Romania varsa la bugetul UE 10 mld €, deci primim, pe gratis 30 mld €. Daca am avea conducători competenti si acesti bani ar fi bine investiti am avea o crestere anuală de 2,6% numai din contributia UE. „Convergenta” este obiectivul care are drept scop atingerea , de catre tarile beneficiare, a nivelului de trai din tarile dezvoltate. Nivelul de trai se măsoară prin PIB/locuitor. PIB este produsul intern brut, adică ceea ce se realizează ,in cursul unui an , intr-o tara. PIB/locuitor mediu in UE era(2014) de 34.500 $, iar la noi 18.500 $, măsurat dupa(PPP- purchasing power parity), puterea de cumpărare a populatiei(raport salarii/preturi). Avem mult de muncit. Avem totusi speranta, in zona Bucuresti ,unde s-a investit mult, PIB/locuitor este cu 41% mai mare decât media europeana. Trebuie retinut, „Coeziune Economica si Sociala” si „Convergenta” ptr dezvoltarea Europei ca o federatie de state.

Uniunea Europena isi propune si un Rol mai mare in comertul mondial, in conditiile Globalizării. Vrea sa fie un actor Competitiv, sa producă mult si la costuri cu care sa facă fata concurentei. In anul 2014 PIB-ul SUA a fost de 15.685 mld $, iar PIB-ul UE a fost de 16.690 mld $. UE a devenit cel mai mare PBI-ist de pe  glob ! SUA au o populatie de 313 mil de locuitori, UE are o populatie de 508 mil de locuitori. Forța unei economii este data de productivitatea echipamentelor(inovatia tehnica) si de populatia angajata(crestere demografica). Tarile bogate din UE ne ajuta, cu bani. Trebuie sa ne ajutam si noi, cu Minte si Munca !

Raspunsul meu la intrebarea din titlu este : UE este Prietenul Nostru. Prietenul la nevoie se cunoaste. Suntem nevoiasi, avem nevoie de prieteni !

A friend in need is a friend indeed !!!