Testul Bezelei

Foarte instructiv acest „test al bezelei” prezentat de curând de Valentin Lazia, economist sef la BNR. Aceasta povestire si morala sa ar trebui sa contribuie la corectarea unor dintre „moravurile noastre nationale”, lăcomia si oportunismul !

„In lumea in care trăim , autovulnerabilizarea(codul fiscal al dlui Ponta, care măreste , cheltuielile si micsoreaza veniturile) este o chestiune lipsită de logica. Exista o logica totusi, logica oportunista, câstigam acum cat putem. Politicienii( dnii Ponta si Tariceanu) au aceasta logica, dam acum(ca nu dau de la ei ,dau de la cei ce produc PIB) ptr voturi si apoi fie ce o fi. Aceasta este si gândirea unei parti(mari) a societatii romanesti.” Apoi relatează testul bezelei. Acest test a fost realizat de psihologul Walter Mischell, de la Universitatea Stanford, in anul 1972. „Unor copii de 4 ani li se punea in fata o bezea si o alternativa, puteti mânca bezeaua acum sau dupa o asteptare de 15 minute capatati încă o bezea. Unii au mâncat-o imediat, altii au asteptat si au căpătat doua bezele. Dupa 40 de ani s-a evaluat statutul acelor copii. Cei care au asteptat 15 minute, adică rasplata întârziată dupa un Efort de Vointa, au ajuns oameni impliniti. Ceilalti au ajuns niste Ratati.”

La fel si cu romanii, cei care depun efort îndelungat se realizează ! Cei care , la alegeri vor pui in loc de Viziune de dezvoltare, care vor salariu minim mărit chiar daca productivitatea muncii nu creste, care vor tichete( de masa, de vacanta, de cadou) chiar daca bugetul nu suporta , sunt Ratatii societatii. Statutul acestora din urma devine si statutul societatii prin alegerile(politice)pe care ei le fac !

P. S. Între ghilimele sunt citate din dl Valentin Lazia. Între paranteze si in afara ghilimelelor sunt opiniile mele.