4X4 , bine ! Două picioare și mai bine !

Domnul primar Vrabie Valentin se lamentează că nu mai poate ! Că nu mai poate , asta e , nu mai poate ! Dar el se plânge că nu mai poate din cauza mea !

1. Domnul primar își justifică impotența prin “greaua moștenire” ,  care este un credit bancar ce-l împiedică să-și realizeze ambițiile. Este vorba de un credit angajat de mine în anul 2006. Valoare angajamentului este de 204 mld lei vechi , la o dobândă de 7,41% ! Din cele 204 mld am lăsat în visteria primăriei 97 mld lei.  De această “moștenire grea” se plângea și domnul Iordache ! Domnul Iordache a majorat dobânda la 11,43%(majorând și mai mult greaua moștenire pe care o critica) ! “Greaua moștenire” nu l-a împiedicat pe dl Iordache să cheltuiască cele 97 mld. L-ați auzit pe dl Vrabie spunând ceva de majorarea dobânzii făcută de dl Iordache ? Nu , el plânge , se smiorcăie , apelează la mila publică pentru efortul pe care l-a făcut ca să plătească , în doar un an și zece luni , 200 mld lei , din creditul de 204 mld lei făcut de mine ! A plătit 200 mld din cele 204 mld , extraordinară ispravă , sau o minciună gogonată ? Dar el cheltuiește 26,3 mld lei pe DAPYX ! Ce se putea face cu acești bani ! Câteva exemple ! Programul de înlocuire a tâmplăriei din lemn cu tâmplărie din PVC , cu geamuri termopan și zugrăvirea clădirilor în care învățau copiii din Medgidia , realizat în două luni în vara anului 2005 , a costat 28,2 mld lei ! Vorbim despre toate școlile generale , despre toate liceele și toate grădinițele ! Câte 31,0 mld pe an , timp de trei , contribuția bugetului local la programul național “eficiență și calitate” pentru sistemele centralizate de căldură și apă caldă ! 58,2 mld , contribuția bugetului local la realizarea a 65 km rețea de gaze în oraș ! 10 ,0 mld din bugetul Bonet și 0,35 mld din bugetul local , rețea de apă și forare puț pentru apă la Valea Dacilor ! Comparați și evaluați ! De 10 ani școlile n-au mai fost zugrăvite ! Rețeaua de gaze “a înghețat” la stadiul de acum 10 ani ! Centralele termice au ajuns niște epave tehnologice ! În Valea Dacilor nu s-a mai făcut nimic , nici măcar renumitele “beculețe” n-au luminat poporul ! Deși au fost foarte bune propagandiste în campania din 2016 !

2. Domnul Vrabie vede orașul și pe locuitorii săi de la înălțimea unui 4X4 ! Când am preluat mandatul în 2004 am găsit , drept mașină pentru primar , un obosit și “bine pregătit pentru succesor” , Cielo ! L-am cedat funcționarilor din primărie care făceau munca de teren cu talpa. Am folosit mașina personală timp de 15 luni ! Am refuzat propunerea de a apela la un contract de comodat , deși era legal , pentru a deconta combustibilul consumat , pe bugetul primăriei ! Am plătit benzina din salariul meu , considerând că bugetul alcătuit de dl Pintilie era prea sărac ! M-ați auzit plângându-mă ? Am constat și-am acționat ! În august 2005 am cumpărat un Logan ! Atât consideram eu că-și poate permite un primar al unui oraș ca Medgidia ! Cei de după mine au cumpărat mașini , au distrus mașini , au cumpărat alte mașini și tot așa , era din banul public cheltuiala ! Foloseam Loganul mai ales în deplasările din afara orașului ! În oraș mergeam , cel mai ades , pe jos ! Mă întâlneam cu locuitorii , mă întâlneam cu cei care realizau investițiile în Medgidia , mă întâlneam cu lucrătorii de la salubritate , termie , apă-canal ! Vedeam , ascultam , înțelegeam nevoile oamenilor și ale orașului ! Programul meu începea la 7.20 și se termina , de multe ori , după ora 20.00 ! Comparați , evaluați , apreciați ! Dle Vrabie , coborâți din 4X4 , luați-o la talpă prin oraș ! Veți primi reproșuri , veți fi admonestat , dat veți lua pulsul orașului și veți înțelege nemulțumirile oamenilor ! 4X4 dăunează grav comunicării și ține la distanță empatia cu suferința celor ce așteptau Minunea Vrabie !

P. S. Titlul acestei postări mi-a fost inspirat de sloganul folosit de Napoleon , cel din Ferma Animalelor, pentru justificarea recentului adoptat statut social ! Acolo se spune “Patru picioare , bine. Două picioare și mai bine ! “.