STIINTA si VOINTA

Trăim sau vietuim ? Suntem inzestrati cu simturi care sa ne ajute sa intelegem realitatea din jur! Folosim aceste simturi ?

De foarte multe ori Privim, dar nu Vedem ! Auzim , dar nu Ascultam ! Pipăim , dar nu Conturam ! Mirosim si Gustam , dar nu Diferentiem !

Avem experiente ! Ce facem cu ele ??? Contemplam sau Actionam ?

In memoria mea s-au fixat experiente. Supărarea lui Marin Moinescu ptr ca n-a mers la scoala. Succesul lui Constantin Picos, realizat prin munca sa si cu ajutorul celui care l-a tinut in gazda. „Fata de la pod” (Cernavoda)care-si câstiga banii vanzandu-se. Copiii din „tabăra Stizo” care nu puteau merge la scoala ptr ca parintii erau someri.

Prea multi copii pierd sansa la educatie din cauza lipsurilor materiale. Trebuie sa FAC ceva !!! Am pornit !

1. Premii ptr elevii de liceu.

Elevii de liceu(Lic Cimentul si Lic IMUM) care luau premiu I cu medie peste 9.50 primeau premiu de 150 lei.

Elevii de liceu , de la aceleasi licee, premiati la olimpiade judetene primeau premiu(100 $ premiul III, 200$ premiul II si 300 $ premiul I). Cei premiati la olimpiade nationale primeau 400$ locul III, 500$ locul II si 600$ locul I. Aceste premii le ofeream in memoria tatălui meu Marin Moinescu.

Aceste premii au fost acordate din 2001(după experienta Cernavoda) si pana in 2007, inclusiv.

Amintire. La liceul IMUM un elev care urma sa fie premiat ptr participarea la olimpiada nu si-a auzit numele. A fost strigat din nou. In timp ce acesta se îndrepta catre mine, smecherul scolii, un tânăr îmbrăcat cu haine de fite, cu sprâncenele pensate si cu lant de aur la gât, striga „du-te bă si iai banii dacă-i PROST si-i da !”. M-am întristat ! „fa bine si oamenii vor fi nerecunoscători, fa BINE oricum” mi-a soptit Maica Tereza !

2. Burse sociale.

Am fost ales primar in Medgidia. Multă, multă lume la audiente. Începute la ora 14.00 , aceste audiente tineau, uneori pana dimineata la ora 5.00. Multi părinti cereau ajutor ptr a-si putea trimite copiii la scoala. Am propus, si Consiliul Local a aprobat burse sociale. 15 copiii necajiti din clasele V-XII primeau lunar 150 bursa socială. 5 copii din Medgidia studenti , primeau bursa socială de 300 lei lunar.

3. Premiul de Excelenta.

In anul 2007 am introdus premiul de Excelenta in valoare de 4.000 lei ptr rezultate de exceptie. Erau 5 premii ptr elevi si 8 premii ptr profesori. A luat acest premiu doar Lavinia Ionescu. Prin votul din Iunie 2008 medgidieni au respins , printre altele, premiul de Excelenta .

Stiinta(dobândita prin efort) si Vointa(educata prin ambitie) sunt Forte care transforma Gândurile in Fapte !!! Chiar si Gânduri care pot părea imposibil de realizat, care pot părea Himere !

P. S. Cititi comentariul semnat „cineva oarecare” la scrierea mea „PS la Ochii sunt nefolositori dacă Mintea este oarba”. Un tânăr boboc(la acea vreme) la lic 2 evoca acordarea premiilor si exprima ambitia lui de a se număra printre premianti. N-a mai apucat. Dar ambitia l-a ajutat sa ajungă inginer. „Parabola Semantatorului” a lui Isus , sâmânta care cade pe pământ fertil(minte pregătită sa receptioneze) va da roade !!!