Subsidiaritatea este un concept modern de administratie, care spune ca acolo unde apare o Nevoie sa existe si sursa de bani ptr Rezolvarea acesteia. Aceasta înseamnă ca puterea politica centrală sa lase puterii locale(primărie) o mai mare parte din veniturile adunate la bugetul central . La noi actioneaza încă „centralismul democratic” ,concept comunist, care spune, la Bucuresti banii si va dam Noi cât credem de cuviinta. Stai cuminte dle primar sau treci la partidul de guvernământ capeti bani. Esti demn si nu „bati palma” cu Noi, nu primesti.
Ce ar însemna aplicarea „subsidiaritatii”(descentralizarea) in cazul resurselor naturale. Dacă ar exista o lege care sa spună „resursele naturale de pe teritoriu unei localităti sunt proprietatea publica a acestora ” atunci localitatea ar avea o mare Sursa de bani la buget.
Cazul Pungesti ! Locuitorii de acolo s-au revoltat in cazul exploatării gazelor de sist. De ce ? Ptr ca ei erau expusi riscurilor de mediu(foarte mici de altfel) iar banii de redeventa se duceau la buget de stat . Centralismul !!! Dacă banii de redeventa(foarte multi) rămâneau localitătii, ar fi avut un buget care sa facă din Pungesti o localitate foarte bogata. Atunci locuitorii ar fi avut de ales, sa accepte riscuri de mediu mici si sa fie foarte bogati sau sa refuze bogatia neasumandu-si riscurile. Acesta este Statul Libertatii Economice !
Cazul Medgidia. Noi avem in subsol cel mai mare depozit de apa de calitate. Ca sa folosim aceasta apa plătim redeventa la stat(apele romane). Noi am construim puturi, noi plătim costurile aducerii apei la suprafata , ei incaseaza redeventa. Acum este si mai rău. Apa de la Medgidia este la dispozitia Raja. Dacă noi am avea in proprietate publica apa, n-am plăti redeventa si apa ar fi mai ieftină. Mai mult am putea îmbutelia aceasta apa si am face comert cu apa plata. Bani la bugetul local . Multi !!! In situatia de acum Raja se pregateste sa vândă ,in folosul propriu, apa de Medgidia.
Aplicarea principiuliu Subsidiaritatii(descentralizării) ar oferi localitatilor posibilitatea AutoGuvernarii !
Domnule Moinescu, scoateti virgula dintre subiect si predicat – „Subsidiaritatea, este”. Punctul dvs de vedere este interesant, desi cam greu de implementat. Prin Constitutie, art 136 alin 3, resursele naturale fac obiectul exclusiv al proprietatii publice. Prin legi organice s-a stabilit ca resursele sunt administrate de agentii nationale, care detin structuri si personal de specialitate apt sa atribuie concesiunile, sa incaseze redeventele, sa supravegheze respectarea obligatiilor legale de catre concesionari. Transmiterea acestor sarcini la autoritatile locale ar fi destul de dificila. Un municipiu ca Medgidia ar putea gestiona o astfel de situatie, dar o comuna precum Pungestiul, care nu are nici macar compartiment de urbanism, s-ar afla in fata unei provocari prea mari careia nu i-ar face fata. Cu toate acestea, ideea dvs nu este rea. Daca redeventele s-ar varsa catre comunitatile locale, probabil ca acestea nu ar mai face presiuni pentru stoparea explorarii/exploatarii resurselor, asa cum s-a intamplat la Pungesti. Or, din acest punct de vedere, cred ca initiativa dvs ar putea gasi suport din partea investitorilor.
Buna ziua ! Multumesc ptr observatie. Am corectat. „La noi cand pe pământul unui cetătean sau al unei comunitati se găseste o resursa naturală este o mare bucurie. La voi este un mare necaz”. Am citat din ambasadorul SUA in Romania. Constitutia reflecta gradul de pătrundere al fenomenelor economice, sociale si politice la un moment in Timp. Constitutia se poate modifica cand populatia si politicul se maturizează. „Unele lucruri par imposibil de realizat. Apare unul care nu stie acest lucru si le face !. Citat ! Nu-mi aduc aminte autorul.