Rezerve Naturale III

Subsidiaritatea este un concept modern de administratie, care spune ca acolo unde apare o Nevoie sa existe si sursa de bani ptr Rezolvarea acesteia. Aceasta înseamnă ca puterea politica centrală sa lase puterii locale(primărie) o mai mare parte din veniturile adunate la bugetul central . La noi actioneaza încă „centralismul democratic” ,concept comunist, care spune, la Bucuresti banii si va dam Noi cât credem de cuviinta. Stai cuminte dle primar sau treci la partidul de guvernământ capeti bani. Esti demn si nu „bati palma” cu Noi, nu primesti.

Ce ar însemna aplicarea „subsidiaritatii”(descentralizarea) in cazul resurselor naturale. Dacă ar exista o lege care sa spună „resursele naturale de pe teritoriu unei localităti sunt proprietatea publica a acestora ” atunci localitatea ar avea o mare Sursa de bani la buget.

Cazul Pungesti ! Locuitorii de acolo s-au revoltat in cazul exploatării gazelor de sist. De ce ? Ptr ca ei erau expusi riscurilor de mediu(foarte mici de altfel) iar banii de redeventa se duceau la buget de stat . Centralismul !!! Dacă banii de redeventa(foarte multi)  rămâneau localitătii, ar fi avut un buget care sa facă din Pungesti o localitate foarte bogata. Atunci locuitorii ar fi avut de ales, sa accepte riscuri de mediu mici si sa fie foarte bogati sau sa refuze bogatia neasumandu-si riscurile. Acesta este Statul Libertatii Economice !

Cazul Medgidia. Noi avem in subsol cel mai mare depozit de apa de calitate. Ca sa folosim aceasta apa plătim redeventa la stat(apele romane). Noi am construim puturi, noi plătim costurile aducerii apei la suprafata , ei incaseaza redeventa. Acum este si mai rău. Apa de la Medgidia este la dispozitia Raja. Dacă noi am avea in proprietate publica apa, n-am plăti redeventa si apa ar fi mai ieftină. Mai mult am putea îmbutelia aceasta apa si am face comert cu apa plata. Bani la bugetul local . Multi !!! In situatia de acum Raja se pregateste sa vândă ,in folosul propriu, apa de Medgidia.

Aplicarea principiuliu Subsidiaritatii(descentralizării) ar oferi localitatilor posibilitatea AutoGuvernarii !