Refugiatii !!

Sunt refugiatii un pericol sau sunt niste napastuiti ai soartei ? Cum ii tratam ? Cu aroganta sau cu Compasiune ?

Bunica maternă, Irina Caramalac, s-a născut in Cadrilater in anul 1907. In anul 1916 de teama represaliilor bulgarilor s-a refugiat cu parintii săi in Basarabia intr-un sătuc numit Taraclia, acestia abandonând-si casa si putinele bunuri. In anul 1926 s-a născut mama, Uliana. In anul 1941 familia bunicii a fugit din nou ,de data aceasta de teama rusilor, abandonând-si casa. S-a stabilit in Medgidia. Înfiorătoare povestile bunicii despre ce înseamnă chinurile copilului transfug Irina, si ale mamei transfuge Irina. Stiu de la bunica ce înseamnă sa aduni in graba câteva lucruri, sa-ti faci bocceaua si sa pleci in necunoscut căutând oameni cu suflet care sa te ajute sa-ti construiesti o viata noua. Bunica a găsit oameni care stiau ce-i Compasiunea.

Compasiunea înseamnă sa simt Durerea ta in Inima mea !!!

Cu refugiatii de azi ne purtam ca si cum Compasiunea a dispărut din comportamentul uman. Încercam sa-i catalogam in „refugiati de război” sau „migranti economici” si sa le aplicam tratament diferit. Autoritatile se crispează , ptr a-si justifica afirmatia neeuropeană ca „nu acceptam decât cote voluntare” in propagarea unor amenintari ca , sunt mari diferente culturale, este mare efortul de integrare, suntem supusi riscului de terorism. Apoi isi declara incompetenta in tratarea unei probleme noi. „Nu avem experienta ptr asa probleme, nu cunoastem costurile, nu avem plan de integrare !”. Ne cade drobul de sare peste copilul din copaie si nu ne duce capul sa schimbam locul copilului sau sa dam jos drobul de sare !!! Conducătorul care-si aroga functia, trebuie sa găsească solutii, nu sa se lamenteze ! Ptr acoperirea riscului de terorism sa pună la treaba SRIul si pe SIE. Ptr acoperirea costurilor cu integrarea sa apeleze la FSE(fondul social european) care finanteaza programe de integrare a persoanelor defavorizate !

Sunt diferente culturale ! Da sunt, si ? Australia a fost locul de detentie ptr infractorii din Europa, au venit apoi toate neamurile pamântului si au trăit alături de aborigenii bastinasi. Azi sunt toti cetateni cu drepturi egale intr-o tara cu nivel de trai ridicat ! Când echipa lor de rugby(alcătuită din albi si aborigeni) câstiga titlul mondial australienii cânta solidar „God save the Queen” ! America a fost tara „aventurierilor”, oameni care au căutat un trai mai bun. Tara in care s-au adunat englezi, francezi, africani, spanioli, portughezi, chinezi, musulmani si încet , încet au invatat sa trăiască împreuna cu „pieile rosii”. Au avut sclavi, au avut  Klu Klux Klan, au depăsit barierele mentale ale „urei rasiale”. Azi America are un Presedinte jumătate negru , jumătate musulman !!!

Se propaga ideea ca „migrantii economici” sa plece acasă la ei ! De ce ? Libertatea , atât de draga propagandistic dar negata prin actiuni, înseamnă dreptul fiecărui om de a  face tot ceea ce este legal, ptr Binele propriu ! Romanii care au inteles in acest fel Libertatea si-au căutat Binele in vest, multi l-au găsit ! „Ubi bene, ibi patria !” (Unde-i bine , acolo-i patria !) spune Cicero(sec I ien).

Uniunea Europeana s-a constituit ca sa dispară motivele de conflict generate de resursele naturale, ca sa se manifeste solidaritatea între cetătenii europeni, ca sa se asigure convergenta nivelurilor de trai(prin alocarea de bani de la tarile bogate catre cele sărace) ! Dacă dispare Solidaritatea celelalte sunt in mare pericol !

Jean-Claude Juncker Presedinte Comisiei Europene a spus „Este necesar sa avem cote obligatorii, fără retorica si fără discursuri”. Noi ce facem ? Ne mobilizam sau ne disociem !