Prostia ….

… de a crede că lucrările mărețe sunt apreciate !

Am avut un mandat de primar al Medgidiei , între anii 2004 și 2008. În 2004 era un oraș în care GRIUL domina peisajul și sufletele ! Clădirile publice erau gri , sufletele oamenilor întunecate , blocurile ornate cu tuburi de irigații (pe post de coș de fum ptr godinele din apartamente) , lipsă apă curentă în satele apărținătoare , școli neîncălzite , cămine muncitorești adăpost ptr cai , măgari și țiganii fără adăpost , activitate sportivă nu , viață culturală . Afacerile erau monopol al celor protejați de nomenclatura locală și constau în vânzarea de fier vechi(din demolarea complexului sportiv și din furtul de la IMUM) și traficul cu combustibil furat de la conducte și vândut la EDILMED ! Dorința cea mai mare a medgidienilor era sa plătească un tarif mai mic la TV prin cablu ! Alte așteptări nu aveau !!!

1. PROIECTAREA unei alte Medgidiei ! “Medgdia un oraș bogat și o comunitate unită” , “Medgidia lider al dezvoltării locale” , “Un loc de muncă ptr fiecare adult , un cămin ptr fiecare familie” erau crezurile prin care am construit “Planul de dezvoltare durabilă-Agenda locală 21” , printre primele asemenea documente din România. Muncă multă , suport de la PNUD ! Ce mare scofală , a fost reacția celor ce nu puteau înțelege rolul Arhitectului în conceperea unei Construcții !

2. URBANIZAREA ! Strategia de urbanizare enunța “servicii publice de calitate și la prețuri accesibile populației”. Programul ptr încălzire și apă caldă “eficiență și calitate” a condus la reabilitarea , în doar 3 ani , a tuturor centralelor termice și a 80% dun rețele. Prețul Gcal a scăzut de la 370 lei la 240 lei(populația plătea numai 120 restul era subvenție sau aportul din cogenerare). Radu Mazăre declară , în primăvara lui 2008 , “admir proiectul de cogenerare făcut de Moinescu la Medgidia”. Luminița Vlădescu declară în 2009 “ce mare lucru , dacă nu-l făceai tu îl făcea altcineva”. L-a făcut ea , l-a făcut PRAF . A distrus cazane , a distrus instalații , a compromis rețele , prin incompetenții precum “Magnetron” , un psdist aprig în scris , prost infatuat ca manager ! Programul ptr “colectarea selectivă a deșeurilor” , 1,2 mil euro , finanțare PHARE , a adus în Medgidia 4 mașini moderne de colectare gunoaie , 38 platforme ecologice , mașini de balotat hârtie și plastice. Sub conducerea lui Iordache și manageriatul lui Ganea au dispărut și atât mașinile de balotat cât și cele de transport ! Dl Vrabie ar trebui să lupte ptr completarea patrimoniului sau ptr tragerea la răspundere a prăduitorilor ! Apa care dă viață , după o lipsă de zeci de ani , a ajuns “apă curentă” la Valea Dacilor. Cei de acolo l-au votat pe Iordache , ptr că le-a promis apă gratis ! “Sub aparența votului democratic se ascunde o mascaradă pavloviana în care alegătorul este distribuit în rolul câinelui”. Au fost 280 de cotârle , la acea vreme , în acel loc. Ce aglomerație !!!

3. ÎNVĂȚĂMĂNT. Nu se poate construi “un oraș bogat și o comunitate unită” fără oameni educați. Nu se poate face educație în clădiri ce poartă numele de școli , dar n-au în călzire , n-au apă , au WC-uri în curte(de fapt latrine pericolase) , geamuri și acoperișuri sparte , table negre pe care se scrie cu cretă. Începe programul ptr școli. În vara anului 2005(în doar două luni , cele de vacanță) se înlocuiește tâmplăria de lemn cu tâmplărie din PVC și geamuri termopan , la TOATE școlile și toate grădinițele . Între 2005-2007 se introduc gaze și centrale moderne în TOATE școlile ! In anul 2006 se construiește WC modern la școala din Valea Dacilor. Un an mai târziu apare o știre “un copil a că într-o latrină” de tipul celei de la școala din V.D. În vara anului 2008 în TOATE școlile din Medgidia au fost înlocuite “tablele negre” cu “whiteboard” și creta cu marker-ul ! Pentru stimularea EXCELENȚEI în învățămănt am propus 5 premii ptr elevii EXCEPȚIONALI și 6 premii ptr profesorii excepționali . Am întâmpinat refuzul profesorilor ! Au cerut să dau premiile de 4.000 lei la școală și să le împartă ei “în mod egal”. Mai târziu au primit cu mare satisfacție “tichete cadou” de la dl Iordache , deși știau că este ilegal.  Ilegalitatea a fost descoperită de către Curtea de Conturi și profesorii au fost obligați să dea banii înapoi ! Un educator complice la o ilegalitate și beneficiar al acesteia ? Se poate !

ITELIGENȚA , ȘTIINȚA celui care realizează LUCRĂRI MĂREȚE este însoțită de PROSTIA(aceluiași) de a crede că faptele sale vor fi APRECIATE !

P. S. Voi adăuga !!!