Noi bârfim , nu citim !!!

Titlul ales de mine ar putea fi o up-date-are la sloganul populist al anilor ’90 „noi muncim , nu gândim” . Tot mai multi nostalgici conservatori(comuniști)-naționaliști-populiști se manifesta ostili fața de oameni ai elitei românești ! Dacă dl Boia face istorie științifică respectând adevarul ,  este catalogat drept „Coada de topor” a revizionismului maghiar ! Dacă dl Patapievici releva defectele neamului este „Dușman al poporului”. Dacă dl Liiceanu ne avertizează despre „nebunia de a gândi cu mintea ta” este omul lui Soroș ! Acestor nostalgici , a căror minte este bântuită de simbolurile „epocii de aur” , când un intelectual , om al elitei românești le impactează cunoștințele(desuete) istorice sau valorile însușite la învățământul politic , li se declanșează URA veninoasă ! Au identificat dușmanul poporului ! Acesta este intelectualul care lasă deoparte „Istoria fabricată’” și susține cu argumente Adevarul Istoric , neconvenabil populiștilor hrăniți cu mituri , in loc de carne timp de 50 de ani ! Este mai comod sa-ți amintești lecțiile politice , decât sa pui mâna pe carte să citești , să faci efortul de a înțelege si abia apoi să evaluezi(apreciezi). Mai ușor este să distribui prostiile apărute in „revista VITRALII publicația oficială a veteranilor din Securitate” , sau din cartea lor „România in spirala conspirațiilor” , decât să cumperi si să citești cărțile dlor Boia , Patapievici , Liiceanu. Oamenii elitei , care-și iubesc sincer țara , nu-i ascund sau cosmetizează defectele ! Dimpotrivă , le releva în speranța ca poporul vede și este capabil de corectare ! Câteva exemple din clasici !

Eminescu „Dar , domnilor ! Mi-e rușine să fiu român ! Român care vrea a-și însuși monopolul , privilegiul patriotismului și-al naționalităței-așa român mi-e rușine sa fiu”.

Caragiale „M-am exilat și atâta tot… Nu am ce căuta acolo unde lingușirea și hoția sunt virtuți , iar munca și talentul vieții demne , de compătimit”.

Octavian Goga „Țară de secături , țară minoră , căzută rușinos la examenul de capacitate in fața Europei …Aici ne-au adus politicieni ordinari , hoți improvizați in moraliști , miniștrii care s-au vândut o viață întreagă , deputați contrabandiști… Nu ne prăbușim nici de numărul dușmanilor , nici de armamentul lui , boala o avem in suflet , e o epilepsie înfricoșătoare de meningită morală’”.

Emil Cioran „În țara cu români , nimic nu reușește ! Totul se întâmplă altcum… Un imn negativ e viața noastră. El nu pătrunde în spațiu, ci se destramă în vibrații de nicăieri , ca un parfum sau o putoare de absurd. Între neamurile bolnave , noi suntem cei mai bolnavi”.

Petre Țuțea „Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniță pentru un popor de idioți !”.

Cei , ale căror gânduri le-am evocat mai sus , au fost si ei „cozi de topor” , „dușmani ai poporului” , „vânduți lui Soroș” ???

NU !!! Au fost mințile lucide al nației ! Au fost iubitori de neam , cu toate defectele lui ! Au fost ambasadorii acestui popor in capitale culturale ale Europei !

Sănătatea noastră mentală si morală o putem căpăta după ce ne recunoaștem boala si acceptăm tratamentul corect ! Hai să citim !

 

P. S. Citate preluate din „Romania. O iubire din care se poate muri”, cartea dlui Gabriel Liiceanu.  În această carte se gaseste informatia ca numai 1,2 milioane romani citesc cu regularitate. Adaug eu , diferenta pana la 20 mil scrie pe FaceBook !