Naționalism sau Patriotism

Într-o lume a “postadevărului” , în care debusolații caută repere , transformarea fictivului în plauzibil capătă o mare putere de persuasiune ! Propaganda prin TV , pe site-urile securiștilor , pe conturile de Facebook(unele rusești) câștigă prozeliți , chiar și în rândurile oamenilor cu școală , dar cu puțină educație civică și cu precare cunoștințe despre curentele politice ! Prostii repetate des , dau ignorantului convingeri de nestrămutat. El nu gândește , el urmărește , el asimilează și apoi distribuie , ceea ce-i bagă alții în cap ! Când adevărul empiric(susținut cu argumente) este înlocuit cu adevărul dogmatic , dovezile nu mai au relevanță. “Dacă dl Președinte Dragnea spune că prețurile(la combustibil) nu vor crește , așa va fi” , declară nonșalant , dar împotriva realității , doamna Rovana Plumb. “Dacă dl Daea urmărește prețurile ouălor , acestea scad” , declară o “agricultoare” constănțeancă , susținătoare a PSD-ului ! Dacă ai altă percepție a realității , ești un dușman al poporului și un nenorocit defăimător al țării , în ochii conducătorilor și al clicilor care-i susțin ! Noi naționaliștii suntem patrioți , voi ceilalți sunteți vânduți străinilor , sunteți plătiți de Soros ! Ce mult seamănă cu “aginturile care ne vor răul” lui Ceaușescu !

Naționalismul folosind fapte istorice , reale sau inventate , promovează ura , resentimentul , instigă la manifestarea răului ! Naționalistul gândește relativist putere-victorie , înfrângere-răzbunare , noi-ceilalți. El trage o linie groasă de demarcație între românul verde(oare există?) și românul maghiar(german , turc , tătar , armean) , un minoritar care trebuie pus la colț ! Naționalistul își însușește paradigma de grup , în general idei arbitrar constituite , care-l îndeamnă să se poarte cu ostilitate sau chiar cu cruzime(hitlerismul , legionarismul) față de grupuri considerate ostile și care , doar prin  existența lor ,  amenință bunăstarea noastră. Trage linie și amenință “noi aici suntem pe veci stăpâni” ! Tu care ai altă limbă maternă , care ai altă religie , care ai altă orientare sexuală , nu ești de-al nostru , nu ne aparții ! Noi știm ce-i bine și pentru voi cei diferiți și vă obligăm să acceptați adevărul nostru ! Nu vreți adevarul nostru ? Vom face legi pentru oprimare voastră , că doar poporul ne-a votat și avem puterea ! Vă privim de la înălțimea etnocentrismului nostru , că doar noi “românii verzi” descendenți ai dacilor , am inventat , acum 2.000 de ani , aritmetica , scrierea , chirurgia , religia ! Aici dau un citat din Gabriel Garcia Marques “un om are dreptul să-l privească pe altul de sus numai atunci când îl ajută să se ridice”.

Patriotismul este sentimentul generat de aprecierea valorilor naționale , dar care atașează acestora valorile internaționale ! Patriot este cel care își iubește patria și poporul care locuiește în patria sa. Popor care cuprinde oameni , cu origini etnice diferite , cetățeni loiali , care muncesc împreună , care vor să construiască un viitor neconflictual , în care fiecare să fie recompensat după efort și după competență. Patriot este cel care urmărește standarde universale(drepturile omului) de conviețuire și care le vrea asimilate în țara sa. Standarde care dau un statut adevărat , nu falsificat , țării sale și poporului său. Patriot este cel care spune noi împreună cu ceilalți ! Patriot este cel care dovedește mobilitate socială , adică are capacitatea de a stabili relații corecte cu persoane noi și diferite cultural ! Patriot este cel care înțelege ceea ce se numește rabat social , definit drept disponibilitatea de a face concesii(altruism) pentru oamenii în necaz , membrii ai poporului său. Patriotismul teritorial  este iubirea teritoriului dar și a valorile mai noi sau mai vechi ale culturii tale. Patriotismul cultural(al valorilor) este cel al drepturilor omului , al libertății economice , al pluritartitismului , al multiculturalismului , al toleranței ptr minoritățile de toate felurile. Patriotismul de corecție este forma modernă de patriotism care integrează valorile naționale cu cele europene , selectate prin experiențe democratice , în multe sute de ani ! “Este timpul sa apreciem suveranitatea europeană asociată suveranității naționale” , citat din Emmanuel Macron , Președintele Franței !