1. Constantin Picos-premiant !
Tatal meu s-a născut, intr-un sat Corbeni, pe data de 25 decembrie(in zi de sarbatoare, Crăciun) 1920. A fost declarat pe 6 Ianuarie 1921, din ratiuni de încorporare, prindea alt leat. Mi-a relatat povestea unui băiat din sat, Picos Constantin. Acesta ca si tatăl meu a făcut scoala primara in Corbeni. A fost premiant. Invatatorul l-a sfătuit pe tatăl lui Constantin sa-si dea băiatul la scoala la Brăila. A plecat băiatul la liceul din Brăila,in cursul inferior. Pe atunci liceul avea 8 clase, I-IV curs inferior si V-VIII curs superior. Neavând bani de internat Constantin a fost găzduit de un prieten al tatălui sau, masa si casa contra servicii casnice. Constantin a fost premiant I in primele patru clase de liceu. A promovat in cursul superior. Constantin s-a intretinut singur prin meditarea unor copii din cursul inferior, ai căror părinti îsi permiteau meditator. La absolvirea liceului tatăl lui Constantin a fost invitat la festivitatea de premiere. Acesta, taran din Corbeni, si-a îmbrăcat hainele de duminica si a ajuns la sala. Organizatorii l-au întrebat , cu un aer superior,”ce cauti aici bade?” Am venit ,invitat de liceu , la absolvirea fiului meu ! Cine-i fiul ? Picos Constantin. Atitudinea gazdei s-a schimbat instant, poftiti dle Picos ! Bătrânul Picos a fost condus la un loc in primul rând. In stânga avea o Domna cu voaletă, in dreapta un Domn cu redingota. La mijloc Picos-tatăl in haine taranesti de duminica, se strângea in scaun sa nu deranjeze. Se ajunge cu premierea la clasa a VIII-a. Sef de promotie, diploma de merit si premiu un ceas elvetian, ptr elevul Picos Constantin. Sala aplauda in picioare ! Taranul Picos-tatăl simte ca-i sare inima in piept si ca scaunul nu-l mai cuprinde de Fericire !
Aceasta poveste mi-a spus-o tata când eram elev in generală. Student fiind am găsit cărti ale profesorului doctor inginer Constantin Picos de la Politehnica din Iasi !!!
2. Marin Moinescu- elev la scoala de maistri croitori
Cooperativa la care lucra tatăl meu apartinea de UCECOM. Aceasta institutie organizează cursuri ptr maistri croitori la Timisoara. Din Medgidia participa Moinescu Marin. La absolvire se da examen, croiala ptr haina. Cea mai grea proba, croiala de mâneca. Tatăl meu mi-a arătat lucrarea făcută pe hârtie milimetrică apreciata de comisie cu nota 10. Când am ajuns student am invatat geometrie descriptivă. Geometria descriptivă este stiinta care te învata sa asezi in plan(material ptr croitori sau tabla ptr ingineri) corpuri spatiale (mâneca de haina sau conul unei instalatii). Sfatul lui Marin Moinescu catre fii săi „dacă eu pot de nota 10 si voi puteti la fel!”.
3. Marin Moinescu-la concurs de moda
Urmare a succesului de la scoala din Timisoara, tatăl meu a fost selectat sa participe la un concurs de moda la Budapesta. A prezentat un costum bărbătesc. A venit acasă cu premiu, o diploma. A luat si premiu in bani, nu multi. Din acesti bani el si-a luat o cravata(dungi in culori cafea cu lapte) , mamei o esarfa si noua ciocolata cu crema. Nu mai văzusem ciocolata asa dichisită si gustoasa !
Indiferent de obstacolele din viata, învata mult in meseria ta, fa-o cu drag si cât mai bine !!!
Lectiile vietii tale sau ale altora, insusite la timp, te ajuta sa-ti gasesti CALEA !!!
Leave a Reply