Ministerul Turismului ! Este necesar ?

motto       born to go , against tHe flow !

  • Raspunsul meu este NU !!! In maretul program de guvernare al PSD , la capitolul turism , dupa niște anemice banalități care vor sa justifice înființarea ministerului , urmează 19 masuri care pot fi atributul unei direcții intr-un minister(a trecut si vremea ANT-ului). Eu cred ca înființarea ministerului este o sinecura ptr servanții din partid si o conservare a activului securistic din domeniu. Care sunt nevoile de azi ale turismului nostru ?
  •  1.infrastructura de acces rapid la obiective sau statiuni turistice. Avem nevoie de drumuri bune , de trenuri rapide , de aeroporturi(heliport ptr Delta Dunării). Toate acestea sunt atributul Ministerului Transporturilor.
  •  2.profesionisti ptr serviciile din turism. Turismul nostru suferă ca nu are personal hotelier calificat. Nu are nici personal ptr restaurante(chelner , bucătar, cofetar) calificat. Soluția din program cu revigorarea „centrului de pregătire a cadrelor din turismul socialist” , nu mai este fezabila. Pregătirea personalului ptr aceste meserii este obligația Ministerului Învățământului.
  •  3.promovare de calitate a turismului . Au fost mai multe încercări de promovare de la „eterna si fascinanta Românie” pana la „frunza elenei” , toate eșecuri costisitoare. In programul PSD se vorbește despre un buget de promovare. A fost dintotdeauna buget chiar si o direcție care se ocupa de promovare. Cine pune banii la buget ? Cum se gestionează acest buget ? Cum sunt atrase asociațiile profesionale din turism in activitatea de promovare ?
  •    In structura sa programul pe turism reflecta concepția centralista a PSD , acolo la centru decizia , acolo la centru banii , acolo puterea. Turismul este o industrie atomizata , avem hoteluri , vile , pensiunii , cabane , avem turism rural. Nu mai trebuie încorsetat , trebuie sprijinit. Acesta trebuie ajutat prin infrastructura făcută de stat si prin descentralizarea deciziei(subsidiaritate spune UE,unde este nevoia acolo sa fie decizia). De ce plajele la apele romane si nu la primarii , de ce active turistice ale SIF-urilor si nu ale primăriilor(care sa le vândă rapid) ?
  • Vom avea o mare contribuție in PIB a turismului atunci când te urci pe schiuri in Poiana Brasov la ora 10.00 apoi schiezi pana la Predeal si apoi pana la Râșnov , pe o pârtie continua(te dai pe pârtie , te urci cu telecabina pe alt munte) si ajungi in Poina Brasov la ora 17.00 !!! Iar in vârf de munte găsești servicii restaurant de calitate si WC curate ! Vom avea o si mai mare contribuție in PIB a turismului daca vom sprijini investitorii in turismul balnear !!! Pe când si la noi stațiuni cu aflux de turiști ca la Baden-Baden sau Karlovy-Vary ?