Migratia ! O amenintare ? Sau o Oportunitate !

1. Migratia un fenomen istoric.

In isteria provocată de valul de migranti din Orientul Apropiat uitam ca migratia este un fenomen istoric care are explicatii in dorinta de mai bine. „Ubi bene, ibi patria” Cicero ! Homo Erectus , care a apărut in Africa de est acum 1,9 milioane de ani, a migrat in toată Africa, apoi in Europa pana la oceanul Atlantic si in Asia pana-n China. Moise si poporul evreu au plecat in Exod din Egipt. Crestinii au plecat din tara mama in Europa si apoi in lumea larga. Druizii, elita spirituală a celtilor, au plecat, sub amenintarea romanilor, spre marea de Azov si apoi pana-n Tibet. Druidul(druid-stejar in celta) Ram a devenit liderul lor după ce a vindecat populatia de o molima cu o lotiune preparata din vasc( parazit pe stejar), a călătorit pana-n Tibet, spatiu spiritual, unde si-a schimbat numele in Lam, apoi Lama, spune legenda. Popoarele migratoare au venit in Europa căutând mai binele. Francii s-au dus peste gali si au format Franta. Hunii s-au stabilit in câmpia Panonica si au creat Hun-garia. Bulgarii migratori au creat Bulgari-a. Dacii s-au amestecat cu romanii si cu popoarele migratoare si au format Roman-ia. Migratia este cea care a generat populatiile Europene si apoi Civilizatia Europeana ! Avalansa de popoare migratoare a fost privită ca o mare Amenintare si primită cu ostilitate, ostilitate ce a generat conflicte sângeroase ! Migratia s-a dovedit a fi o Oportunitate !

2. Amenintarile actuale ale migratiei ?

Amenintarea terorista. Exista, dar nu la dimensiunea apocaliptica promovată de media. Sigur ca acest risc este de evaluat dar, fiecare stat are structuri care au rolul de a descoperi si a înlătura amenintarea. Noi avem SIE , avem SRI, avem DIICOT care sigur îsi fac datoria.

Amenintarea culturală. ??? . Acesti migranti urmează sa fie integrati in civilizatia tării primitoare. Ei vor studia in scolile tării de adoptie, vor învata o limba, o istorie, o literatura noua. Vor îmbina cultura parintilor cu cultura „parintilor adoptivi”. Boateng(nigerian) si Mahmud Ozil(turc) fotbalisti in echipa Germaniei au cântat imnul tării pe care o reprezintă când au devenit campioni mondiali.

Amenintarea demografica. ???. Se estimează ca in cursul acestui an intra in spatiul european 500.000 de migranti. Sunt multi ? Europa are o populatie de 500.000.000 ! Deci migrantii reprezintă 0,1% din populatia Europei !!! Acestia se înmultesc mai repede, se spune. Adevărat ! Se vor căsătorii numai între ei ? Nu !!! Vor apare familii mixte cu alta cultura si alte obiceiuri matrimoniale !

3. Oportunitati !

Forta de munca. O tara , sau o comunitate( UE) , progresează dacă sunt îndeplinite doua conditii, sa aibă crestere economica constanta si de asemenea crestere demografica. Europa nu are crestere demografica, suntem Bătrâna Europa fata de Lumea Noua(America). In vest se dezvolta mult serviciile care duc lipsa de angajati. Tarile nordice au nevoie de „sânge prospat”.

Sistemul de pensii. Europa are din ce in ce mai multi pensionari si mai putina populatie activa. Este nevoie de migranti. In  Romania anului 2030 va fi un mare soc ptr sistemul de pensii. Iese la pensie primul val de „decretei ” ! Cum ne pregătim ?

Redistribuirea prin Migratie. Se pune , in rândul economistilor, problema reditribuirii cât mai „umaniste” a bunăstării. State precum Germania, Olanda, Danemarca si tarile scandinave au asemenea rezultate, de aceea sunt căutate de migranti. Tarile din vestul Europei ,de-a lungul timpului, au adus bogatii din colonii. Acum se pune problema ca aceste tării sa primească migranti in acord cu „redistribuirea umanista a bunăstării”. După criza din anii 2008-2010, mobilitatea capitalurilor(bani de investit in creare locurilor de munca) a scăzut din cauza riscurilor. Dacă nu vin capitalurile spre forta de munca neangajată, pleacă forta de munca catre capitaluri ! Aceasta este Migratia ! Exista peste 3,5 milioane de romani in Europa la munca.

Cred ca Bătrâna Europa are acum sansa sa devină Noua Lume Noua ! America are 14.000 mld € PIB, China are 10.000 mld € PIB ,dacă UE ar deveni Statele Unite ale Europei cu 15.000 mld € PIB-uri reunite ar deveni Liderul Economic al lumii !!!

4. Medgidia si Dobrogea Modele de Toleranta !

Aici, la noi , au venit pe rând greci antici, romanii, popoarele migratoare, tătarii, turcii, rusii ,ne-au influentat dar nu ne-au sufocat ! După 14 Noiembrie 1878 au venit ardelenii in transhumanta, apoi macedoneni tot cu oile, tătari când au fost prigoniti in Crimea, armeni de asemenea progoniti, au rămas si multi turci desi nu mai era teritoriul lor. Mai târziu au venit greci, in timpul războiul civil din Grecia si in timpul dictaturii coloneilor. Avem Ionescu, dar avem si Mustafa si Saguna si Giovsenian si Demetriadis, suntem din toate neamurile. Am invatat la aceleasi scoli, vorbim limba romană, cântam imnul României si ne ridicam in picioare, au apărut familii mixte, ne rugam la biserici diferite dar serbăm împreuna Pastele si Kurban Bayrami sau Craciunul si Seker Bayrami.