Medgidia in Impas ! Fazarea , o solutie !

Sub conducerea USLista Medgidia a ajuns o localitate Falita. Din ambitia dlui Nicusor Constantinescu de a muta groapa de gunoi de la Medgidia la Tortomanu s-a născut problema GBI Serveis. Putina istorie. Groapa de gunoi ,ptr partea vestica a Jud Constanta, era prevăzută ,in Planul National de Gestiune a Deseurilor, la Medgidia. Eu , ca primar, am realizat Studiul de Oportunitate care justifica groapa la Medgdia. Am constituit ADIM Medgidia din care făceau parte Municipiul Medgidia, Orasul Cernavoda si alte 21 localităti rurale in care salubritatea sa fie realizată in comun, cu scopul de a reduce costul si deci si taxa de habitat. Dl Iordache a preluat documentatia, a organizat licitatia si a desemnat castigator firma spaniola GBI Serveis. Acestia aveau obligatia de a inchide groapa veche, de a deschide o groapa ecologică si de a salubriza localitatile din ADIM. Groapa noua însemna o investitie de 9 mil de € , taxe de autorizare, impozit pe teren si clădiri la bugetul local al Medgidiei si câteva zeci de locuri de munca.  Dl Constantinescu , după principiul enuntat de el „prostilor din Medgidia nu le dam nimic ptr ca ei oricum voteaza PSD” , a decis sa se facă groapa la Tortomanu. Dl Iordache s-a supus deciziei, desi era defavorabilă Medgidiei, i-a alungat pe GBI Serveis si a cedat groapa in favoarea celor din Tortomanu. PNListii suparati spun ca cedarea gropii si a 6 locuri din primele 10 ptr PSD a fost conditia constituirii USL la Medgidia.  GBI Serveis au dat in judecată Primaria Medgidia si pretind 2.000.000 € , plus facturi neachitate, plus daune ptr întreruperea unui contract încheiat ptr 49 de ani. Paguba ptr bugetul local.

In anul 2011 Primaria Medgidia semnează contract ptr „Reabilitarea si modernizare parcuri”. Valoarea contractului este de 12.868.584,2 lei , perioada de executie 21.12.2011-21.05.2014 si este finantat din fonduri europene, de la bugetul de stat si 2% contributia bugetului local. Lucrarea este întârziată si cu putine sanse de finalizare pana la sfarsitul anului(lucrările din fonduri europene se pot deconta dacă sunt terminate si receptionate pana la 31.12.2015).In acest caz sarcina platii va cădea in cârca bugetului local, adică a medgidienilor.

In anul 2013 Primaria Medgidia semnează contractul „PIDU” , ptr asfaltarea unor străzi, reparatia podului, realizarea a 36 de parcări, realizarea a 49 statii ptr transportul in comun. Valoarea proiectului 13.802.010,79 lei cu finantare europeană, nationala si locala. Castigator firma care întârzia lucrarea de la parcuri. Cum sa declari castigator firma care sub ochii tai probeaza lipsa capacitatii tehnice, financiare si manageriale ? Nu atributele enuntate anterior au fost criterii de atribuire ci altele, cele in cercetare acum. Si aceasta lucrare este întârziată si are mai putine sanse de încadrarea in termenul de 31.12.2015. Alta paguba in cârca bugetului, deci a medgidienilor.

Recapitulatie. Datorii pe bugetul local, 13.200.000 lei (2 mil €plus penalitati) din procesul cu GBI Serveis, 12.868.584,2 lei din proiectul de parcuri, 13.802.010,79 lei din proiectul cu podul, total 39.870.594,99 lei. Dacă luam in calcul ca veniturile din impozitul pe clădiri si terenuri ale Medgidiei sunt de 10.829.280 lei inseamna ca ni s-a vândut viitorul ptr următorii 4 ani. Medgidia este in IMPAS !!! O reducere a acestei pagube este posibila !

Proiect Fazat ! Un proiect care nu se termina pana la sfârsitul anului poate fi impartit pe faze de executie , fazele care se termina pana-n 31.12.2015 se decontează din bugetul actual. Fazele a căror executie se prelungeste după 01.01.2016, se pot deconta din bugetul exercitiului 2014-2020.

Domnilor USListi Marian Iordache si Luminita Vlădescu lasati plimbările de relaxare pe banii medgidienilor, lasati plantatul panselutelor si a gazonului ! Faceti munca de conducători nu de executanti manevrabili !Invatati despre „proiect fazat”, fazati proiectele întârziate, bateti la usa Autoritatii de Management si salvati ce se mai poate salva !