Mărioara și Vasilache

Sau “despre vot” , “despre votare ca sistem social” , “despre votanți” , “despre candidați” și despre “puppets art is immortal” !

Despre VOT constituția noastră spune că este un drept garantat , că este universal și că este liber ! Votul este un drept ! Putem să ne folosim de acest drept ? Sigur ! Cum ? Fiecare este liber să aleagă ! Unii cetățeni se prezintă la secția de votare și aleg ! Cei mai mulți dintre aceștia sunt cei ce dau votului semnificație civică , și sunt cei care îi și înțeleg valoarea ! Aceasta pentru că înainte de 1989 puteau vota , dar nu puteau ALEGE ! Alții , blazații , infatuații , nemulțumiții de tot , de toate și mai ales nemulțumiți de ei , fără să înțeleagă sursa nemulțumiri lor , “au ceva mai bun de făcut” și nu merg la votare ! Dacă VOTul este un drept , ei nu vor să-l folosească ! Mai este o categorie de oameni cu drept la vot ! Aceștia asimiliează dreptul la vot , cu proprietatea asupra votului și atunci folosesc “dreptul de a dispune” de acesta ! Cum ? VÂND votul ! Vânzarea este individuală(fiecare își negociază prețul) sau în grup(o organizație , categorie socio-profesională , un cartier sărac) ! Acest grup împuternicește un lider care negociază cu Candidatul(persoană sau partid) un salariu , un privilegiu , un titlu ! Dacă la multele drepturi pe care le-am dobândit după 1989 s-ar adăuga și ÎNDATORIRILE corespunzătoare , cum ar fi ? Cum ar fi , spre exemplu , să avem DATORIA de a vota ! De a ne asuma Responsabil statutul de cetățean cu drepturi și obligații !

Despre “votare ca sistem” , ca fenomen stohastic sau controlat ! Experiența anilor 1946 , în România , a acreditat idea că nu merită să mergi la vot pentru că “în urnă bagi ce vrei tu , din urnă iese ce vor ei” ! Se spunea atunci “am votat ochiul și a ieșit soarele” , adică în locul de țărăniștilor au câștigat comuniștii ! Experiența internațională spune “dacă votul ar avea valoare , n-am avea dreptul la el” ! Cei care au ceva lecturi în legătură cu sistemele stohastice califică “votarea” (ca proces anterior votului și ca eveniment în ziua votării) drept un “sistem haotic” ! Adică unul care poate lua orice direcție vrea el ! Exemplu ! În anul 2014 dl Victor Ponta credea că va mânca popcorn și bea cola , pășind , fără efort , pe drumul spre Președinția României ! A greșit ! N-a știut , și nici nu l-a instruit nimeni , că votarea este haotică ! Mai mult , “Votarea” este un “sistem haotic de ordin II” , adică care reacționează la predicțiile despre el ! De aceea se fac sondaje mincinoase , de aceea se angajează propagandiști , de aceea se fac aranjamente , de aceea se pun la cale blaturi ! Spui “candidatul Performescu are 60% intenție de vot” , poți demobiliza oamenii din bazinul său electoral ! Spui “hai să dăm un vot util” , atunci voturile se duc către cei din față !

Despre votanții care urmează să aleagă , sau nu ! Văd la liberali , și la votanții lor , ceva suficiență și ceva supraîncredere ! Aceștia sunt useliștii care-l vedeau pe dl Johannis premierul”președintelui” Victor Ponta ! USR-iștii , după lecția luată , au devenit raționali(?) și recomandă participarea la vot și pe dl Johannis ! Votanții USR , bosumflați că adorația lor ptr dl Barna nu este validată de votul popular , sunt pregătiți să stea acasă sau , de-a dreptul ofticați , să voteze pe dna Dăncilă ! Aceștia trebuie să înțeleagă distincția dintre “realitatea imaginată”(din capul lor) și realitatea obiectivă ! Să accepte rezultatul din turul I , și să se poarte responsabil , ca niște oameni cu educație așa cum sunt ! Pesediștii , și ei acolo ! Unii chiar cred că acolo este soluția ptr viața lor ! Votanții lor ? Oameni cu vedere politice de stânga , dar miopi la “aristocrația liderilor” ! Alții sunt prizonieri ai ajutorului social , în lipsa alternativelor ! Mai sunt bugetarii “cumpărați”(nu toți) cu salarii , tichete de masă , tichete de vacanță ! Speranța mea este că , bugetarii aceștia , trecuți prin școli , n-au uitat munca lor ptr diplomă , nu renunță la statutul de intelectul și nu vor vota “păpușa lui Dragnea” ! Demnitatea nu negociază cu Umilința !

Despre candidații din 24 noiembrie ! Dna Viorica Dăncilă într-o situație delicată ! Un inginer de coada clasamentului , ajunsă politician datorită “contribuției financiare” a domnului ! Și-a adjudecat locul în PE cu bani , și-a adjudecat postul de PM prin supunere ! Nu are calități care s-o ajute ! Va pleca acasă , unde-și va găsi liniștea ! Dl Klaus Johannis ! Nu-i nici volubil ca președintele “măi dragă” ! Nu-i nici la fel de șters ca “dl profesor de geologie” , catapultat Președinte de dl Corneliu Coposu ! Nici nu se poate discuta despre “calitățile sale de președinte jucător” , precum cele ale dlui Comandant de Cursă Lungă ! Dar ! Mie mi-a dovedit că știe foarte bine “Fișa Postului” de Președinte ! Avem nevoie la conducere de unul care “ține bine volanul și cunoaște funcțiunile pedalelor” !

Despre “puppets art is immortal” , câteva amintiri ! Când eram copil , la Medgidia se ținea Panairul , un bâlci combinat cu târg ! Una din vedete era spectacolul de păpuși “Vasilache și Mărioara” ! Mărioara , o guralivă , o urâcioasă , una ptr care văicăreala era regulă ! “Ce vă uitați așa la mine ? Toată ziua eu trudesc ! De ce nu mă ajutați ? Nici n-am nevoie ! Mă descurc singură !” . Vasilache , unul mai mut , face pe neștiutorul ca să păcălească(aria cercului) lumea ! “De unde ești măi mototolule ? …. ! …. ! …. ! De laaa nooiii diiin saaat !” ! Între zornăitoarea Mărioara și molcomul Vasilache pornește scandalul , ea dă cu mătura , el dă cu ciomagul ! El câștigă ! Ea se prăbușește(24.11.’19) peste cortină ! Asemănarea cu personaje contemporane ar putea să pară o simplă întâmplare !

P. S. Pentru cei pe care PSD îi consideră clienții săi , îndemn “nu mai puneți botu’ , folosiți inteligent Votu” ! Pentru dezamăgiții votanți ai USR , îndemn “nu faceți bot , mergeți la vot” !