Locuitori ! sau Cetăteni !!!

După multi ani de constrângeri 1945-1989, ne-am trezit posesorii unui drept pe care nu stim sa-l folosim, LIBERTATEA !!!

Libertatea este dreptul(jus) nostru natural de a  face tot ce consideram potrivit , după propria judecată si educatie, in apărarea intereselor si aspiratiilor individuale.

Libertatii i se opune regula(legea-lex) care ne constrânge la un comportament prin care sa nu atacam libertatea celorlalti.

Libertatea este dreptul(jus) de a face sau nu face ceva. Regula(legea) ne restictioneaza actiunile.

Intre cele doua arbitrează Cultura-Educatia. Viata ne determina sa facem alegeri. Putem alegem bine sau rău. Ptr o alegere corecta trebuie sa dezvoltam Discernământul ! Discernământul apare prin Educatie care trebuie sa fie preocuparea indivizilor pe toată durata vietii !

Din momentul in care omul apartine unei comunitati el trebuie sa inteleaga Cultura Civica, comportamentul sau fata de concitadinii săi !

Cultura Civica ne ajuta sa intelegem si sa sustinem valori precum „dreptatea, echitatea,modestia, compasiunea” si sa inhibam afecte

precum „părtinirea, invidia, razbunarea,ura” !

„Cetateanul(omul in comunitate) trebuie sa se multumeasca cu atâta Libertate ptr el, cât poate îngădui altora fata de sine.” Thomas Hobbes.

„Si toate câte doriti voi sa va facă vouă altii, asemenea si voi sa faceti lor.” Evanghelia

„Ce tie nu-ti place altuia nu face .” Proverb românesc.

Cei care înteleg civismul devin Cetateni ! Ceilalti sunt doar locuitori !

Istorioara !

Eram primar. La unul din blocurile de langa unitatea militară apare un conflict. Locuitoarea de la parter dorea tăierea pomului din fata blocului ptr ca nu ajungea soarele si era in pericol de igrasie. Locuitorul de la etajul doi nu dorea tăierea pomului ptr ca-i tinea umbra. M-am dus sa mediez si sa joc rolul înteleptului rege Solomon. Le propun. Tăiem crengile de jos ale pomului astfel încât sa ajungă lumina soarelui la parter si sa dispară pericolul igrasiei. Lăsam coroana din partea de sus a pomului astfel ca cel de la etajul doi sa beneficieze in continuare de umbra.

I-am pus in încurcătura. După o pauza , locuitoarea de la parter enunta „nu este bine, sa tai pomul de jos, altfel nu te mai votez”.

Am curătat crengile de jos si am lăsat coroana de sus !