Laudă Prostiei !!!

Laudă Prostiei , și mai ales insistenței cu care Prostul se cațără pe scara socială. Ascensiunea Prostului , dacă apare , se datorează nepăsării anturajului și ambiției părinților(care nu vor să accepte eșecul creației).

1. Tehnicianul epocii de aur !  Mă cheamă inginerul șef ! De mâine vine la tine în secție dl subinginer Stere N. Ce specialitatea are ? întreb eu. A absolvit secția de sudură la Constanța. Zi de octombrie a anului 1986 , dl sing Stere N. se prezintă la serviciu. Încerc un interviu cu noul meu coleg. Când ai terminat facultatea ? Anul acesta în vară ! Cu ce medie ? Șase și ceva , nu-mi aduc aminte ! Cam mică media ptr un absolvent de Politehnică ! Este-o notă bună ptr mine. La examenul de intrare am luat 4,90 ! Și cum ai intrat , trebuia să ai medie peste 5,00 ! A dat tata 5.000 lei , o putină cu brânză și-o damigeană cu vin și s-a suplimentat numărul de locuri ! La examenul de stat cât ai luat ? Nu l-am dat , trebuie să mai învăț , mă pregătesc ptr la anul. Bine , spun eu. Uite ce trebuie să faci. Vei lucra la o procedură pentru sudura oțelurilor aliate , vei face un program de mentenanță a aparatelor de sudură electrică și a celor autogene. Am înțeles , dar cine mă învață cum să fac , răspunde prompt noul meu coleg. Faci ceea ce ai învățat în facultate ! După câteva zilele merg în atelier să văd cum progresează o lucrare. Dl sing Stere N. , echipat ca sudor , exersează folosirea aparatului ptr sudură electrică. Este înconjurat de câțiva sudori calificați. “Mărește amperajul” , “tot nu face arc” , “mărește-l mai mult” , “tot nu merge” , este dialogul între sing și sudori. Ce faceți aici ? , întreb. Sudorii se retrag , dl sing Stere N. îmi arată cele două materiale care nu vor să facă arc ca să le poată suda. Cine ți le-a pregătit ? Sudorul Vasile Ș. Hai să mergem dle sing Stere N. L-am sfătuit să vorbească cu tatăl său să-i caute un serviciu pe lângă casă , sau pe lângă turmă. Nu i-am spus că materiale pregătite de sudorul Vasile Ș. erau două bucăți de lemn tratate ca să pară metal. Ambiția tatălui !

2. Onoare și ordine , sau milițianul corect ! Un tânăr timid , slăbuț își caută succesul în viață la oraș. Intră la școala profesională de la IMU , secția prelucrători prin așchiere. Ajunge lucrător , salariu bun , partidul îi dă casă , își întemeiază o familie , celula de bază a societății. Lică , om ambițios și atent la puterile din stat , vede că milițianul are muncă mai ușoară , poate lua pe gratis de la alimentara sau de la taraba din piață ! Se duce la școala de milițieni ! Ajunge subofițer ! Are uniformă , cizme lustruite , cașchetă și plimbă câinele(partenerul său) în tura de noapte. Fiind ultimul venit are de făcut tura până la Valea Dacilor , el și ogarul prieten. Obosit se odihnește în centrala telefonică “pentaconta” , prin bunăvoința lucrătorilor la PTTR ! După revoluție cresc ambițiile tânărului Lică . Măi Nea SaBine , ajută-mă , ai relații , vreau ofițer ! Șeful său Nea SaBine , om cu suflet mare îl ajută. Ambițiosul Lică , trece examen după examen , nu cu capul tobă ce carte , cu portbagajul doldora de vin de la cramă , carne de la abator de la Gigi , brânză de la Naidar ! Lică se vede cu trese de ofițer ! Mare succes , mare mândrie ! Prin nepăsarea anturajului , după ce a plimbat ogarul multă vreme , Lică Găozaru , ajunge șeful copoilor ! Sau al curcanilor , spun cei mai exigenți ! “Băi Turane , am venit după tain” , “iar mă milogule , ia d-aci un cartuș” , “ceva verzitură , nu ?” , “la următorul gheșeft” ! Turane , este unul din traficanții de țigări , scăpat din mâinile “mascaților” cu argumentul că este “limba” curcanului șef ! Lică Găozaru este un pensionar , cuminte , credincios , consilier eparhial , cu frica lui Dumnezeu ! Anturajul nepăsător !

3. Spitalul (numai) de urgențe ! În urmă cu mulți ani spitalul Medgdia era un loc în care competența , empatia cu bolnavul , ordinea , respectul ptr profesia de medic , calitatea serviciului medical erau …așa cum ar fi normal să fie. Director era dl Mircea Talașman ! Când au început golnăniile cu finanțarea spitalelor Dr Talașman a refuzat conformarea cu sistemul și a demisionat. Calitatea serviciului medical intră în declin. Dar , la secția condusă de Dr Bălașa , lucrurile merg din ce în ce mai bine. Dl Bălașa aplică și obține finațări și face una din cele mai moderne secții ptr nou născuți. Mame din Constanța , din București vin să nască la secția din Medgidia ! Dr Bălașa este un om din ce în ce mai apreciat de mame , dar mai urât de personal cărora le cerea dăruire , competență , rigoare , disciplină. Ptr că n-a respectat o procedură o sancționează pe una din asistente. Aceasta se adresează liderului de sindicat AGL Țoiu ! Acesta se ceartă cu Dr Bălașa , îl amenință pe directorul de atunci dl Dr Bușu ! Directorul cedează și anulează sancțiunea ! Ceilalți medici din spital au tăcut , nu era problema lor !  Dl Dr Bălașa pleacă la o clinică privată în Constanța. Dl Țoiu începe să înțeleagă ce înseamnă Krathos , Puterea. Țoiu-ri repetate îi dau beția puterii ! Vrea mai mult ! Țintește vârful ierarhiei ! Dar nu-l ajută studiile. Cum ar suna Director Asistent Sanitar ! Vrea studii superioare ! Nu medicină că-i facultate grea și durează mult ! El vrea repede ! Face management , la Constanța , la zi , patru ani ! Apoi face master , la Sibiu , la zi , 1,5 ani ! În acest interval dl Țoiu ia salariu de la spitalul Nostru. Aici se cam vede o hoție ! Ori a fost la școală și nu merita salariu ! Ori a fost la serviciu și nu merita diplomele ! Cine cercetează ? Poate Consiliul Local care are responsabilitatea ! Tăcerea medicilor !

P. S. “Prostia încetinește scurgerea tinereții și alungă nesuferita bătrânețe” , afirmă Erasmus din Rotterdam în cartea sa “Elogiul nebuniei-discurs despre lauda prostiei”. Poate pentru proști este adevărat . Pentru ceilalți este viceversa ! Cred eu !