Graiul Dobrogei

Cu putin timp in urma a circulat pe face-book o imagine cu ziarul interbelic Graiul Dobrogei. Voi scrie despre Graiul Dobrogei „cel nou”.

Dupa decembrie 1989 era inflatie de ziare, Adevarul, Romania Libera, Azi, Dimineata, Dreptatea etc. Ziare ale opozitiei erau Dreptatea(taranist) si Romania Libera(Petre Mihai Bacanu). Au apărut informatii despre Corneliu Coposu, Ion Ratiu, Gheorghe Diaconescu, Dan Amedeo Lăzărescu , închisorile de la Sighet, Râmnicu-Sarat, procesul Maresalului Ion Antonescu, moartea lui Lucretiu Patrăscanu, moartea lui Constantin Dobrogeanu Gherea, evenimente istorice intr-o perspectiva noua. Eram deputat si citeam aproape toate ziarele. Un coleg , deputat FSN de Ialomita, Mihai Iordache ma numea fsn-istul care citeste Dreptatea. Era încă in mental „cine nu-i cu noi este impotriva noastră” si „blamarea deviationistilor”.

In judetul Constanta apare Cuget Liber(succesor al Dobrogea Noua) si Contrast(infiintat de Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Sorin Strutinski, Radu Preda), ulterior transformat in Telegraf. Medgidia era foarte putin prezenta in presa. In toamna anului 1991 împreuna cu Gigi Budrugeac, Tiberiu Rusu(director la casa de cultura) am hotărât sa înfiintam un ziar local. Sediul ziarului era in Casa de Cultura Lucian Grigorescu. Am căutat un profesionist si am găsit in persoana dnei Aurelia Lapusan. Aveam nevoie de un nume ptr ziar. Căutam rădăcini in publicistica zonei si am găsit. Intre războaie a functionat ziarul Graiul Dobrogei. Am ales traditia. Am pus bani ptr hârtie si ptr plata tipografiei. Umblam cu reportofonul si culegeam impresii, apoi scriam, scrierile noastre erau „cenzurate” de dna Lapusan si apoi bun de tipar. Aveam contract cu o tipografie din Slobozia. Dl Stefan Lapusan ducea „scrierile” la Slobozia luni. Eu luam ziarul tipărit joi , cand veneam de la Parlament. Este greu de descris bucuria primei aparitii. Campania ptr localele din 1992 s-a făcut si prin Graiul Dobrogei cel nou. Am mai functionat câteva luni, atât ne- a ajuns hârtia donata de Fundatia Soros(aplicasem si câstigasem subventia data de Soros ptr ziare locale).

In 2004, ales Primar al Medgidiei am reinfiintat Graiul Dobrogei, condus de un tânăr ambitios Bogdan Chirita. Cand am sesizat partizanatul ziarului fata de finantator(Primaria Medgidia) i-am spus lui Bogdan , de luna viitoare tratezi ziarul ca pe afacerea ta. Primaria va cumpara publicitate de 500 lei , cauti publicitate si in alta parte ca sa-ti poti acoperi cheltuielile. I-a fost greu , dar a reusit. Acum isi întretine familia din veniturile de la Graiul Dobrogei. Bogdan Chirita este unul din cei pe care i-am ajutat sa-si găsească Calea.