Gânduri

Politicile cleptocratice Democratizează costurile și Privatizează beneficiile ! Cei ce ajung la putere fură , iar votanții plătesc !

Deficitul bugetului de pensii este de 3,5 mld euro , adică o sumă egală cu costul autostrăzii de la Iași la Tg-Mureș ! Salariile bugetarilor au condus la depășirea “anvelopei salariale” ! Când generația fiilor și a nepoților pensionarilor și a bugetarilor de azi va ajunge să obțină puterea politică ce va face ? Vor accepta accepta să plătească sau nu ? Azi fiecare român are o datorie de 3.500 € ptr banii cheltuiți pe salariile bugetarilor și pe pensiile celor 5,1 mil , din care mulți încă buni de muncă ! La un salariu lunar mediu de 500€ , ar trebui muncă în folosul celor de mai sus de 7 luni ! Vor accepta aceste generații să plătească din munca lor veniturile lacomilor înaintași care s-au lăfăit în venituri nesustenabile ? Sau vor pleca din țară spre zări mai senine , lăsându-și părinții și bunicii să se omoare între ei ptr resturile rămase ! Lacomii de azi îi sărăcesc pe fii și pe nepoții lor !

Ce fel de guvern preferăm ? Unul care să răspundă cereri prezente a poporului , consumând resursele limitate ptr obiective pe termen scurt ! Unul care să promoveze în funcții analfabeți , dar loiali șefului de partid ! Alternativa ? Un guvern puternic care ar acționa ptr interesul pe termen lung , sacrificând interesul imediat al votanților ! Un guvern care să convingă populația să plătească energia regenerabilă mai scumpă , în locul energiei fosile mai ieftine , înainte ca ultima să se epuizeze ! Un guvern care să aducă la decizie elite , nu slugi loiale ! Un guvern care să-și asume rezolvarea riscurilor generale(poluarea , încălzirea , degradarea stratului de ozon) înlocuind politicile actuale ale unei abundențe nesustenabile ! Se poate alege a doua variantă de guvern ? Dificil , pentru că Voința populară a fost și va fi defazată , întârziată , față de nevoia unor politici publice favorabile dezvoltării sustenabile ! Azi burta , mâine punem gura la pod !

Educația ? Rămâne în paradigma Frică-Greșeală-Pedeapsă adusă în cultura noastră de creștinism ? Sau trecem la arderea karmică a greșelilor adoptând “faci și reușești , mergi mai departe ; faci și greșești , înveți și mergi mai departe” ? Reușim să ne însușim conceptul confucianist al pregătirii elitelor ptr guvernare “învață ca să ajungi acolo , nu aștepta să ajungi acolo ca să înveți” ?

Avem alegeri ? Eu cred că rătăcim între lumi ! Opțiuni ? Democrația liberală sau Autoritarismul comunist ? Naționalism sau Umanism ? Globalizare sau Autarhie ?

Oamenii ? Braingineers sau Lobotomiers !