Fiecare sfânt are un trecut ! Fiecare păcătos are un viitor !

Am citat din Oscar Wilde. Eu cred ca partea a doua a maximei ar trebui sa sune astfel „Fiecare păcătos are DREPTUL la un viitor !”. Societatea noastră pune Blam Definitiv pe un om care a gresit. Un condamnat , dupa ispasirea pedepsei, cu greu este acceptat la munca sau poate niciodată. Ce alternativa are ? Sa fure ? Sa tâlhărească ? NU ! Trebuie sa ne invatam sa discutam cu acestia. Sa intelegem ce i-a dus in greseala. Sa le dam sansa reabilitării fata de comunitate si fata de propria lor constiinta. Se poate ? Sau este un demers sortit esecului !

Povestea incepe in primăvara anului 2004 ! Cartierul Ali Baba din Medgidia. Aici a fost adunata de-a lungul vremurilor populatia rroma din oras. Oameni cu putina carte, cu case încropite si fără servicii publice (apa, drum, canalizare), cu multi copii care nu pot merge la scoala, cu mame încă de la vârsta adolescentei, nevorbitori fluenti ai limbii romane. Majoritatea bărbaților au „studii aprofundate” la „universitatea Porta-Alba”(închisoare din proximitatea Medgidiei). FIINTE care vietuiau(isi duceau viata) nu aveau sperata Traiului ! Le vorbeam despre viitorul Medgidiei. Ei m-au intrerupt si mi-au cerut „te votam daca măresti socialul”, eu „nu aceasta-i solutia, va promit locuri de munca”, ei „nu ne primesc pe noi romanii la munca, suntem tigani”, eu „voi face locuri de munca pentru toti tiganii, cu sau fără carte”, „am fost la puscarie, ne primesti ?” . Am castigat alegerile, am început lucrările de gaze naturale, la retele de apa, la canalizare. Am angajat 350 de rromi. S-au invatat cu munca, s-au invatat cu creditul ptr TV, ptr frigider, ptr masina de spălat. Au început sa Trăiască !!!

Pe unul dintre ei, absolvent de 10 clase, cu cultura generală invatata in scoala, cu cunostinte juridice insusite la „universitatea Poarta-Alba”( de la un „coleg” jurist) l-am numit „consilier ptr rromii din Ali Baba”. Făcea legatura intre rromi si Serviciul Social din primărie. A facut certificate de nastere ptr copiii fără acte, buletine de identitate ptr adultii fara acte, făcea anchete sociale. „Mi-ai schimbat viata, îmi place ce fac, îmi place sa-i ajut pe oamenii in nevoie”. Înainte fura combustibil de la conducta. Ca sa nu fie inselati de „concurenta” au pus contor pe conducta lor. Au constatat ca se mai alimenta cineva de la conducta lor. Au facut panda. „Concurenta” a venit insotita de „gabori”. Acestia i-au amenintat cu pistolul, au ripostat si au rămas stapâni pe conducta. Dupa 2008 si-a pierdut serviciul. Si-a luat familia si a plecat in Danemarca, dupa munca. Si-a facut firma de curatenie. Lucreaza împreuna cu sotia si cu alti cativa oameni. Primaria i-a oferit casa, cu facilitati ptr copilul sau cu handicap. Un condamnat reabilitat si integrat social. Se poate  !!!

Altul, dupa castigarea alegerilor, ma întreaba „eu ce fac? , ma întorc la ocupatia mea sau îmi dai de munca?”. Cu ce te ocupai ? Eram „seful magnetilor” din gara. Aranjam cu CFR-istii sa oprească sau sa încetinească trenul cu fier vechi, descărcam cat puteam, vindeam, dădeam dreptul. Ce meserie ai ?, întreb. Sunt sofer. L-am pus pe masina mortuara, un ARO vechi. Dupa câteva luni vine si sesizează, cutia de viteze este varza(merg cu treapta unu sau doi), scoate fum si-i înnegresc pe cei din cortegiu, daca ploua duc mortul murat la cimitir. Cumpăr un VAN negru, adaptat ptr mersul cu trepte mici de viteza. Se îmbracă la cămasa albă, cu pantalon închis la culoare, are grija de „masina mea”. A economisit bani si si-a deschis o afacere, vinde flori, legume, martisoare. Îti multumesc ca mi-ai schimbat viata. Câstig mai putin decât ca „magnet”, dar dorm linistit. Înainte dormeam iepureste de teama „mascatilor”. Un potential student la „universitatea Poarta-Alba” integrat social !!!

Primavara 2006. Vine la audienta un „absolvent” de la Poarta-Alba. De ce-ai fost închis ? Sunt hot de buzunare, ma urc in maxi-taxi la berărie, merg pana la capătul orasului, ma întorc la berărie si mi-am facut bani de mâncare. Nu mai vreau la pușcărie, spune, am 56 de ani si 22 ani de condamnări, vreau la munca. Bine, ii spun, te duci la echipa de montat borduri. Cum adică, replica el, sa-mi stric degetele, uite ce mana fina am. La borduri , ii spun. Nu poti sa-mi dai negatie s-o duc la Politie, ptr ca ei m-au trimis sa cer de munca desi eu n-as vrea. La borduri ! Se duce. Munceste, cu grija fata de maini(mijloacele sale de productie). In 2008 isi pierde serviciul. Se întoarce la meseria de baza. Se întoarce la Poarta-Alba. In 2015 pleacă in Germania. Se angajează la o firma de curatenie. Isi aduce sotia si copiii. Amândoi lucreaza la aceeasi firma de curatenie, el la curătenia vapoarelor , ea la trenuri. Au primit casa, copiii merg la scoala. Si-a găsit ROSTUL !!!

Moinescu Primarul Tiganilor !!! eticheta pusă de competitorii mei politici. A fost oare rău ca am oferit unor marginalizati sansa unui TRAI demn ?

Azi UE oferă bani din FSE(Fondul Social European) ptr eliminarea Excluziunii Sociale a categoriilor de cetateni Defavorizati !!!