Fericirea

Ieri a fost Ziua Internațională a Fericirii ! In Declarația de Independența „părinții Americi” au statuat „Oamenii… au drepturi inalienabile la Viața , Libertate si căutarea Fericirii !”. Ganduri despre fericire  culese de la exploratori ai domeniului !

1. Nicu Steinhardt „Numai creștin fiind ma vizitează fericirea , ciudat ghelir. Numai datorită creștinismului nu umblu crispat , jignit , pe străzile orașului si nu ajung si eu unul din acele cadavre pe care le poarta , vii , apa curgătoare a vieții. Si sa nu ma număr printre acei ce n-au înțeles ca mai fericit este a da decât a lua”. Citat din „Jurnalul fericirii”.

2. Neagu Djuvara „Fericirea mea a fost in carti. In citit si in scris. La mine s-au îmbinat doua lucruri: dorința de acțiune, de lupta , de a ma angaja in viata publica si , pe de alta parte , dorința de a scrie”. Citat din „444 fragmente memorabile.

3. Arthur Schopenhauer „Etica antica era o doctrina a fericirii. Anticii doreau sa stabilească egalitatea perfecta între virtute si fericire”. In „Fundamentele moralei”.

4. Aristotel „Oamenii neciopliți pun binele suprem si fericirea in plăceri. Firile nobile si active prefera onoarea , care poate fi numita pe drept cuvânt scopul vieții publice. Al treilea gen de trai este cel teoretic si contemplativ”. Citat din „Etica nicomahica”.

5. J. J. Rousseau „Prețuirea fericirii este nu atat o chestiune de rațiune , cat de sentiment. …strădaniile noastre se îndreaptă spre doua obiective: ptr sine , comoditățile traiului , in fata celorlalți , considerația”. In „Discurs asupra originii si fundamentele inegalității dintre oameni”.

6. Arthur Schopenhauer „Elitele se lupta cu plictiseala , poporul se lupta cu mizeria, fericita clasa de mijloc !”. „In arta de a fi fericit”.

7. Fericirile Evanghelice „Fericiti cei săraci cu duhul , căci a lor va fi Împărăția Cerurilor !”.

8. Karl Popper „Minimizarea nefericirii si a suferinței evitabile , este arta politicii”. Citat preluat din Paul Johnson „Dușmanii societății”.

 

8. Paul J. Zak „…eudaimonia , fericirea (înflorirea omului) , nu tine doar de satisfacerea trecătoare si superficiala a unei pofte , ci de o stare generală de bine , ce ne influentează intreaga fiziologie(prin secreția de oxitocina) si poate asigura o viata mai lunga si mai sănătoasă. Eudaimonia înseamnă : emoții pozitive, implicare , relații , sens , împlinire”. Extras din „Molecula morala-sursa iubirii si a prosperitatii”.

9. Bertrand Russell „Eliberarea de tirania credințelor si a afectelor dobândite in primii ani de viata , constituie primul pas spre fericire”. Citat din „In căutarea fericirii”.

10. Mihaly Csikszentmihalyi „Nu ceea ce ni se întâmpla ne determina fericirea , ci modul in care interpretam aceasta realitate”. Citat din „FLUX-Psihologia fericirii”.

11. John Stuart Mill „O ființa dotata cu facultăți superioare are nevoie de mai multe lucruri ptr a fi fericita , ea este supusa unor suferințe profunde si este mai vulnerabila in fata acestora. Ea nu se poate scufunda in ceea ce simte ca fiind un nivel inferior de existența. Este mai bine sa fii o ființa umană nesatisfăcută decât un porc satisfăcut”. Am citat din „Utilitarismul”.

12. Constantin Noica  „Gândul propriu  este  taina finala a vieții” , „Nu Esti daca nu-ti Supravietuiesti: sădind un pom , lăsând un gând”. Citate din Constantin Noica , preluate din cartea lui Liiceanu „Nebunia de a gândi cu mintea ta”.

Sa aspiram spre Fericire luând zilnic „doza” de oxitocina !!!