Educatia !

In scoala generală in clasa a VIII-a aveam o materie care se numea Constituția ! Tarile din vest au in programa școlară elemente din Constitutie, legislație privind drepturile omului, libertățile fundamentale. La noi ? Religie ! Nu istoria religiilor, doctrina si practica religioasă. Un program bun „scoala altfel”, golit de continut prin lipsa de imaginație a autorităților, inseamna plimbare in parc, o pizza, o înghețată si in cazul bun un muzeu( acolo unde exista). In Amsterdam exista „Science centre-Nemo” unde vizitatorii sunt copii , de la grădinița pana la liceu. Vizitați www.nemosciencemuseum.nl sa vedeți forma alternativa de educatie la olandezi. Ne-ar trebui si noua asa ceva. Daca nu putem inova, cel putin sa imitam !

Ceaușescu a fost urat, de mare parte din romani, ptr întreruperea curentului electric, ptr lipsa căldurii si a apei calde, ptr rațiile la alimente, ptr legea anti-avort, ptr lipsa benzinei, ptr mersul la muncile agricole a orasenilor(in timp ce sătenii ne aplaudau de la gard). Ne doream viata fara lipsuri si fara privațiuni. Aspiram la bunăstarea vestului, dar nu înțelegeam Valorile acestuia. Nu eram pregătiți atunci ptr alta mentalitate si multi nici acum nu accepta schimbarea valorilor. TOLERANTA  fata de minorități, etnice, religioase, sexuale ? Nu ! Acceptarea PLURALISMULUI  ? Nu ! Aspirația catre unanimitate ,dupa principiul comunist „cine nu-i cu noi, este dusmanul nostru si trebuie eliminat” , prezenta in capul oamenilor si chiar al politicienilor(„cine nu se aliniază sa plece”, am citat). DIALOG , întâi asculti(citești) si apoi răspunzi civilizat si argumentat ? Nu ! Întrerupem, jignit , agresăm ! RESPONSABILITE ptr propria viata ? Nu ! Suntem in căutarea „tătucului” care sa ne Dea apartament, loc de munca, butelie, tableta, bicicleta, mici, bere. Căutam „siguranta economica”, loc de munca(prost plătit) pana la pensie. Nu intelegem „LIBERTATEA economica” , caut loc de munca in care competentele mele sunt cel mai bine recompensate. Nu respectam PROPRIETATEA, ne enervează, dorim Legea 18 a lui Ceaușescu. Suntem agresati de PRETURILE variabile, suntem nostalgici dupa mercurial. LEGEA ? Da ptr altii, ptr mine nu, eu ma cert cu milițianul care vrea sa ma amendeze ptr ca am depășit viteza. LIBERTATEA ca decizie asumată cu discernământ si cu responsabilitate ptr consecinte ? Nu ! Libertatea înțeleasă ca „fac ce vrea muschii miei”(citat). Falosenia  etno-naționalista ! „Daca vrea sa facă afaceri in Medgidia investitorul sa învețe românește !”(mama lui !!), am citat din candidații la  Primaria Medgidia. Liderul comunist era un „bun gospodar”. Asa si acum ! Nu trebuie sa fie cult, deștept, informat, vizionar, empatic ! Nu, trebuie sa fie de-al nostru din popor(origine sănătoasa) si bun gospodar !

„Un popor care n-a trecut prin Renaștere si prin Reforma religioasă , greu si cu mare efort va accepta valorile occidentale !”, am citat.

Go west ! Go west ! Go west ! Sa ridicam frâna de mana prin Educatie !!!