Democratie ! Avem sau nu ?

Un stat este democrat dacă are organizare ptr exercitarea puterii si ptr controlul acesteia. Deci este nevoie de Partide, de Parlament si de Constitutie !

Un stat asigura bunăstarea cetateanului dacă are o economie liberală, de tip PPLL, in care meritul propriu este criteriul de succes !

Un stat progresează dacă poporul este educat in valorile Cetateanului , nu ale Locuitorului.

Aceste valori sunt Pluralismul, Toleranta si Dialogul.

1.Pluralism înseamnă ca suntem diferiti in culoarea pielii, in credinte in obiceiuri ,in dotarea intelectuala ,in gradul de cultura. Odată cu cresterea mobilitătii omului puritatea etnica,religioasă,culturală este din ce in ce mai diluată. Interesele sunt de asemenea diferite. Oamenii de stânga pledează ptr taxe mari care sa acopere nevoile sociale. Oamenii de dreapta vor taxe mici ptr a avea resurse care sa asigure dezvoltarea. Sindicatele vor salarii, întreprinzători vor productivitate. ONG militează ptr protectia mediului, companiile vor folosirea resurselor si profit. Suntem diferiti ,gândim diferit, avem interese diferite, suntem o societate „pluralista”. A decedat perioada in care eram „uniti in cuget si simtiri”. Trebuie sa acceptam aceasta situatie si sa ne însusim principiul Pluralismului. Alvin Toffler, in cartea sa , „Socul viitorului”(1973),atrăgea atentia asupra unei provocări ptr oameni „ritmul alert al schimbărilor in mediu si capacitatea redusă a acestora de a se adapta”. Este necesar un efort individual de a reduce decalajul despre care ne atentiona Toffler acum 42 de ani !

2. Toleranta este definita ca acceptarea, aprecierea si Respectul ptr cei diferiti de noi. Trebuie sa le respectam religia fie ca se roagă la Jahve, Allah, Christos sau Budda. Trebuie sa le respectam traditiile. Trebuie sa le respectam cultura fie ea araba, orientala, africana sau europeana. Trebuie respectata libertatea oamenilor de a gândi diferit, de a se comporta diferit, de a-si exprima opiniile. Salariatii si angajatorii sa fie toleranti unii cu ceilalti.  ONG si multinationalele sa manifeste toleranta si respect ptr interesele celuilalt ! Oamenii(de stânga sau de  dreapta) care decid politica de taxe sa se respecte si sa găsească optimul între nevoile sociale si dezvoltare.

3. Dialog este mijlocul prin care oameni diferiti comunica, cu calm, între ei ,ptr a se cunoaste si ptr a găsi un acord. Apropierea dintre „combatanti” , exprimarea deschisă a opiniilor ,sau intereselor ,poate conduce la rezolvarea diferendelor. Ptr dialog este nevoie de oameni deschisi la minte, corecti in intelegeri, cu putere de empatie cu oponentul. Oamenii care stiu ce înseamnă libertatea lor versus libertatea celorlalti, care stiu ce este negocierea, care nu se asteapta ca punctul lor de vedere(sau interesul lor) sa castige si celălalt sa piardă ,sunt Cetăteni ai dialogului. Trebuie sa învatam diferenta între a Auzi si a Asculta !!!

Pluralismul, Toleranta si Dialogul sunt valori pe care un cetătean trebuie sa si le insuseasca si sa le respecte ! Atunci când una din ele lipseste este calea deschisă spre „ura de rasa” sau „ura de clasa”, catre xenofobie, catre conflict !!!

Cand apare potentialul unui conflict solutia politica este organizarea alegerilor ! Abraham Lincoln , inceputul secolului XIX-lea , a spus „Ballot is stronger than the bullet”(alegerile sunt preferabile gloantelor), si asa procedeaza societatile care stiu ce înseamnă Pluralism, Toleranta, Dialog ! Romania este singura tara in  care l-a schimbarea de regim din 1989 s-a apelat la gloante ! Aceasta arată ca avem un mare deficit de educatie civică, vizibil si azi in manifestările intolerante.  Suntem oare in stare sa-l reducem ? Sau sa-l eliminam ?