Curiosu’ și fatalistu’

Adorable curious human brain with glasses solving riddles surrounded by questions and interrogation points. Cartoon character isolated on white background. Colorful vector illustration in flat style

Ziua trecută am reluat o postare “raport” despre mandatul meu de primar ! Se intitula “Adevărata măsură a vieții unui om” ! Moderatul , pe care-l voi numi curiosu’ , mă întreabă “care a fost aportul dvs la investițiile private pe care le-ați prezentat în text ?” ! Curiosu’ vrea să-i aduc argumente , este dispus(cred eu) să se informeze , să afle ! Mai există unul , criticul fundamentalist , pe care-l voi numi fatalistu’ , ce afirmă sentențios “prin fluxul de capital investitorii cuceresc lumea , iar cuceriții se laudă cu asta” ! Le voi răspunde amândurora ! Există în România două orașe mari Cluj și Constanța ! În Cluj se fac investiții de când Emil Boc a fost ales primar ! În Constanța cu Mazăre sau Făgădău primar , nu se fac investiții ! De de oare ? Există o peninsulă numită Coreea , cu două state Coreea de Nord și Coreea de Sud ! În prima țară lipsesc investițiile și cetățenii o duc “de azi pe mâine” ! În cealaltă țară Coreea de sud , se fac investiții și cetățenii au un nivel de trai ridicat ! Același pământ , același neam , climă similară , oare de ce aceste diferențe ? Granița dintre Statele Unite și Mexic împarte un oraș în două ! Există Nogales Arizona și Nogales Sonora , primul un oraș american cu standard , cel de-al doilea oraș mexican cu traficanți , prostituție sărăcie ! De ce aceste diferențe între oameni , locuri , climă cu similarități în România , Coreea , America ? Prosperitate sau Sărăcia este rezultatul atitudinii conducătorilor și al interacțiunii instituțiilor politice și economice ! Unde sunt la conducere Lideri care , promovând concurența în piață , supremația legii , libertatea individului , explicând finanțatorilor despre “avantajele competitive și avantajele comparative” ale investițiilor în comunitatea lor , atrag banii ! Acțiunile contrare îndepărtează investitorii ! Instituțiile politice și economice pot fi de tip INCLUSIV sau EXTRACTIV ! Instituțiile economice inclusive în care inițiativa este liberă și recompensată dau progres și nivel de trai ! Instituțiile politice inclusive , prin Educație și Tehnologie , sunt motoarele Prosperității ! Instituțiile politice și economice extractive sunt cele care extrag venituri de la populație și o parte o dau clientelei , iar cea mai mare parte le revine lor , conducătorilor ! Atitudinea , politicile inclusive , cunoașterea avantajelor competitive și a celor comparative sunt mijloacele prin care un Lider poate atrage investiții în comunitatea sa !
Medgidia anului 2004 avea instituții politice și economice extractive ! Dacă doreai apartament de la primărie , dacă doreai un spațiu cu chirie , dacă doreai să ocupi cu o “construcție provizorie”(care devenea definitivă) , dacă doreai prelungirea unui contract de chirie cu primăria trebuia să-i faci o vizită dnei Clinciu de la ADP , să te interesezi de valoarea comisionului , să-l plătești și să te bucuri de rezultat ! Așa funcționa insituția politică Primăria Medgidia ! Instituția economică EDIL MED aproviziona combustibil furat de la conducta Castelu , iar beneficiile se împărțeau , între politicieni , milițieni , procurori ! Cetățeanu plătea 370 lei/Gcal apă caldă și căldură care mai mult lipsea ! Medgidianul se încălzea la godin și făcea baie sâmbăta , dacă apuca apă caldă călâie ! Centrala termică , rețelele termice ale bazinului de înot erau prăduite de Nelu Cazacu sub ochii poliției și a parchetului ! Același personaj , Nelu Cazacu , a fost marele , dar nu singurul , beneficiar al “valorificării” la fier vechi al demolării turnătoriei IMUM ! Medgidia era un oraș al monopolurilor ! Monopol pe transport , deținut de Adrian Spânu ! Acest monopol există și azi ! Exista piraterie pe serviciul de taxi , tolerat de primărie ! Monopolul pe TV pe cablu era deținut de o firmă constănțeană iar dl primar Pintilie era singurul politician promovat de această firmă ! Oligopol pe magazine alimentare ! Cei din această categorie erau “furnizorii” dlui primar , care îi proteja de concurența Penny sau LIDL !
După alegerea mea ca primar am introdus concurența pe transport public , acordând a doua licență de transport , în august 2004 ! Am introdus concurența la TV prin cablu ! La un moment dat funcționau 3 firme , azi au rămas două ! Am invitat lanțurile de supermarket la Medgidia și au venit două într-un an ! În luna iulie am autorizat prima firmă de taxi și apoi am introdus licențierea ptr acest serviciu ! În doar un an am transformat instituțiile medgidiene din extractive în unele moderne INCLUSIVE ! Aceste transformări , care nu se observă de către ochiul neconectat cu mintea , au creat ptr investitori ÎNCREDERE ! Aceasta este explicația !

P. S. Sper ca acest text să ajungă la curiosu’ și să capete înțelegerea rostului unui primar în atragerea investitorilor ! Sper să ajungă acest text și la fatalistu’ și să înțeleagă că “fluxurile de capital” nu hoinăresc ! Sedentarizarea lor este decisă de instituții politice și economice inclusive !