Citire

Așa se numea cartea din școala primară , a anilor ‘60 , care ne învăța să citim și să vorbim în limba părinților , bunicilor , străbunicilor noștrii ! “Dorința de a aparține unei Culturi , de a aparține unei comunități în care înțelegi ce spun ceilalți , în care ai legături economice , politice , sociale este baza vieții omenești Mature !”. Aceasta este învățătura unui trăitor în secolul al XVIII-lea , Johann Gottfried Herder ! În cartea de Citire erau povestioare , de fapt parabole , pe care trebuia să le deslușești ! Atunci doar le înregistram ! Mai târziu , impresionat de emoția care mă marca , reflectând reușeam să înțeleg ! “Bunicul și nepotul” este o povestioară din cartea de Citire ! Într-o familie trăiau soț , soție un băiețel și tatăl soțului , un bătrânel nevolnic căruia îi tremura mâna , pe care cu greu îl mai ascultau picioarele ! Se așezau cu toții la masă ! Bătrânelul , cu mâna tremurândă vărsa ciorba pe masă , resturi de mâncare îi rămâneau în barbă , căteodată spărgea , din greșeală , farfuria ! Scârbiți , de mizeria produsă de bătrân și de lipsa de îndemânare a acestuia , cei doi soți l-au izgonit într-un colț al casei , unde-i duceau mâncarea într-o farfurie din lemn și drept tacâm îi dădeau o lingură tot din lemn ! Soțul , soția și copilul lor mâncau la masa frumos aranjată , iar bătrânul era “pus la colț” ! Într-o zi mititelul “meșterea” cu un briceag niște bucățele de lemn ! Cei doi părinți îl întreabă “ce faci tu acolo?” Fac o strachină și o lingură de lemn din care veți mânca voi când veți fi bătrâni ca bunicu’ ! ……

Conștiința Vinei corectează comportamentele greșite ! Valorile Tradiționale , învățate în familie , împreună cu Viața în Comunitate construiesc Conștiința Morală !

Alături de Citire aveam și manualul de Aritmetică care ne învăța să socotim ! Citirea , ne apropia de Simțire ! Aritmetica , mai târziu numită matematică , ne învăța Logica evaluărilor !

Și mai târziu am învățat , punând la un loc Simțirea și Logica , “mathemata pathemata” ! Învățarea prin Suferință ! Propria Suferință , sau empatia cu Suferința semenilor !