Becu și Fericirea !

În Medgidia există un cartier numit Mamut Bey , unde locuiesc oameni mai săraci și mai puțin instruiți chiar decât cei din Ali Baba ,acesta fiind alt loc geometric al excluziunii sociale ! Fericirea , în Mamut Bey , este materializată într-un codru de pâine , dacă se poate zilnic , și o “cămeruță” , din chirpici , acoperită(în cazul fericit) cu resturi de plăci din azbociment și în care se adăpostesc , grămadă , părinți și copii ! Unul din locuitorii Mamut Bey-ului este Becu ! Becu este un țigănuș cam de 165 cm înălțime , cu o greutate de aproximativ 50 kg. Vârsta ? 30 de ani ??? Greu de ghicit ! Copil fiind , a suferit un accident grav la cap ! A fost salvat , dar s-a ales cu o placă de metal pe o porțiune a craniului. Becu este “patron” al platformelor de gunoi ! Becu este “ecologist șef” al Medgidiei ! El adună , din locurile amintite, plastice , sticle , cutii , ambalaje diferite ! Cară în spate un sac din rafie , cu un volum cât cel al unei jumătăți de căruță. Dacă vedeți pe stradă plastice înseamnă că Becu și-a luat LIBER ! Cu sacul burdușit Becu vine la spălătoria lui Keky. Aici , sau la bazar,  își “tezaurizează” captura ! Becu aplică , deși nu a citit “Avuția Națiunilor”, principiile economisirii ptr investiții ulterioare. Becu “știe”(?) că mâine s-ar putea să nu găsească “bidoane” ! Vinde doar o parte din cele de azi , și-și cumpără mâncare. Dacă îi dăruiești ceva , mâncare , țigări , bani , mulțumește pe limba lui , care nu-i de înțeles ! Dovadă deosebitei gratitudinii este să pupe farul de la mașină și să-ți arate cu degetul spre pieptul lui. Adică , “eu Becu , pup becul mașinii tale” ! În zilele călduroase , după ce mănâncă , după ce fumează , după ce pupă farul mașinii ,  Becu se întinde pe asfaltul cald , alături de câinii din preajma spălătoriei ! Becu este FERICIT !

Oamenii fără placă de metal în loc de craniu , dar cu gărgăunii “culturii societare” în cap caută și ei fericirea ! Caută s-o înțeleagă , s-o explice ,  și s-o Trăiască ! Fericirea este starea de bine , de durată ! Ea se deosebește de bucurie , care este tot o stare de bine ,  dar scurtă . Fericirea este fenomen , bucuria este eveniment ! Fericirea este determinată de funcția care leagă Așteptările Subiective de Condițiile Obiective ! Poate fi fericit tânărul care merge la o universitate neacreditată , absolvă o facultate cu o specialitate fără căutare pe piața muncii ? Nu ! Nu înțelege de ce el cu facultate vinde la magazinul din colț ! Cine îi învață despre “așteptări subiective” confruntate cu “condiții obiective” ? Părinții care vor să aibă copii cu facultate ca să nu “tragă la șaibă” ca ei , dar nu sunt capabili să evalueze corect aptitudinile odraslelor ? Profesorii de la neacreditate care-au nevoie de număr de studenți , nu de studenți aplicați pe învățătură ? Biochimiștii susțin că fericirea este “starea de bine dată de sistemul complex de neuroni , nervi , sinapse stimulat de mesageri precum serotonina , dopamina , oxitocina” și recomandă sport , sex , ciocolată ! Oamenii se nasc cu un sistem biochimic ghiduș. Dovadă veselia , bucuria de pe chipul copiilor ! Unii reușesc să-l conserve ca adulți. Alții îl modifică într-unul morocănos ! Apare pesimismul față de soarta proprie și ostilitate față de “dușmanii” exteriori ! Exemplu Soroș , care distruge țara și viața unora dintre noi. Fericirea este măsurată de psihologi și așezată pe niveluri între Zero și Zece ! Oamenii “liniștiți” baleiază între nivelul 6 și 10 cu o medie la 8. “Neliniștiții” se scaldă între 3 și 7 și se “echilibrează” la 5. Mai jos vine depresia și este necesar ajutorul lui Prozac ! Căutarea și găsirea “sensului vieții” este o sursă de bucurie , cred behavioriștii moderni. Dar sensul vieții este văzut diferit de oameni , care ei sunt diferiți. Un naționalist vede propria fericire în statul suveran și independent. El este nefericit când vede construcția UE. Un comunist vede fericirea în Egalitate și-n dictatura proletariatului. El este nefericit când vede Libertate , nu egalitate , când vede succesul elitelor ! Credinciosul este fericit într-o “realitate imaginată”(diferită de realitatea obiectivă) , vârâtă în capul oamenilor timp de milenii , produsă de credința într-o “ordine supraumană” ! El este nefericit când apetitul ptr înșelătoria numită religie este în scădere. Fericirea colectivă poate fi atinsă dacă se reușește mai întâi fericirea individuală. Fericirea individuală este câștigată atunci cand se realizează “sincronizarea iluziilor individuale cu Iluzia dominantă în societate”. Ne trebuie o nouă “realitate imaginată” ! Realitatea imaginată poate fi un mit , o legendă ! Așa a fost în istoria omenirii ! Realitatea imaginată poate fi o VIZIUNE ! Așa ar trebui să fie modelat Viitorul !

Pâna atunci ? Becu este fericit ! “Fericiți cei săraci cu duhul , căci a lor va fi împărăția cerurilor”(Matei 5,3). Dar pe pământ ?

 

P. S. Recomand “SAPIENS-scurta istorie a omeniri” de Yuval Noah Harari.

P. S. Gravitația acționează asupra lui Becu cu o forța egala cu cea ptr un sac de ciment. Dar nu-l poate opri pe Becu sa zboare pe aripile FERICIRII ! Natura învinsă de realiatatea imaginată de Becu !