„Sunt acuzat de unii că sunt arogant și că mă cred superior. Fără a mă apăra sau justifica , încerc să explic…Nu mă cred superior și nu sunt arogant , dar cred că trebuie să fiu responsabil în ceea ce fac , iar aceasta implică să fiu uneori critic cu prostia , ignoranța și incultura , mai ales când sunt dublate de tupeu și promovate cu obrăznicie. Viața mea este ghidată de știință și sport , iar acestea la rândul lor sunt ghidate de performanță și nu sunt democratice. Adevărul științific nu se stabilește prin vot și/sau prin vocea gălăgioasă a militanților sau a celor ce strigă mai tare. În știință/viață nu orice părere contează , ci doar doar părerile informate , care pot duce la performanță. A sta să asculți părerea naivă , dar solemnă și exprimată cu prețiozitate , a celor care re-inventează lucruri deja descoperite este pierdere de timp prețios. Cei care se feresc să citească , pentru a nu-și contamina ideile , denotă dispreț față de eforturilor truditorilor din câmpul științei. …știința/viața serioasă cere devotament , vocație , și rigoare …Poate că acest stil foarte exigent , legat de performanță , deranjează , dar eu mi-l asum , fără a-l considera aroganță , ci doar un demers corect și necesar într-o lume în care iraționalitatea și obscurantismul sunt obraznice. …nu sunt dispus să ascult sau să discut cu oricine , oricând și oricum. … doar foarte rar renunț la standardele de eligibilitate ale interlocutorului și doar atunci când cred că acesta are ceva șanse să se corecteze !”.
Poporul îi urăște pe conducătorii demni și cinstiți pentru ceea ce el numește aroganță. Ura pornește din phthonos , invidia față de cel mai dăruit dintre ei. Invidiosul se opune pro-gresus , pasului înainte. Acolo unde apare avangarda , mersul înainte , apare și retrograda , mersul înapoi sau pasul pe loc. Arogantul promovează propriul adevăr , contestat de cei mulți și de puternicii vremurilor. Aroganți celebri : Adam , Prometeu , Christos , Hypatia , Aristarh , Luther , Copernic , Newton , Darwin , Einstein …
P. S. Între ghilimele sunt gândurile exprimate de Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca , domnul Daniel David. Apoi sunt extrase din Luigi Zoja , Lev Tolstoi , Jean-Francois Marmion.
Leave a Reply