Apa ! Apa Vie !

Medgidia are în componență și două sate , Valea Dacilor și Remus Opreanu ! În timpul campaniei electorale din 2004 am aflat că cele două nu aveau apă curentă de mai mult de 25 de ani ! Medgidia , se fălea cu titlul de Municipiu , dar erau medgidieni care se spălau la lighean , aveau WC în fundul Curții , udau grădina cu apă din fântână , aduceau apă de băut cu sacaua , la școală și grădiniță erau closete ! Nici cei pentru care “grija față de om , cel mai valoros capital” , dar nici cei pentru care “serviciile publice de calitate” erau prioritate , nu s-au învrednicit să facă rețea de apă în cele două sate ! A venit o nouă provocare ptr mine , voi aduce apă în casele acestor oameni !

Ziua de Florii a anului 2008 ! Slujbă la biserica din Valea Dacilor , deplasare spre stația de pompare , pornirea pompelor ! Plec spre sat ! Mă opresc la casa lui Nicu Ghelmecenco ! Ghelme răsucește robinetul cișmelei din curte ! Nimic ! Așteptăm Nicule să se umple rețeaua , are 17 km , durează ! Robinetul fâsâie , fâsâie din ce în ce mai tare , apa tâșnește cu putere din robinet ! Nicu strigă de bucurie “avem apă , avem apă , avem apă” ! Soția lui își șterge cu colțul baticului lacrima ce-i aluneca pe obraz ! Nu credeam că voi mai apuca această zi , vă mulțumesc , mi se adresează aceasta ! Valea Dacilor are apă curentă ! Visul a două generații devine realitate ! Acum au baie în case , au mașină de spălat ! Școala are toalete ptr băieți și pentru fete , closetul din curte , cu podea din lemn putred(pericol de surpare) , dispare ! Valea Dacilor s-a urbanizat !

Cum am reușit ? Cu greu , cu luptă , cu obstacole , cu muncă , cu știință ! Am convins firma Bonet Industrial , a unui investitor american , să construiască rețeaua de apă din Valea Dacilor , ca dovadă a bunei lor intenții ! Înainte de începerea lucrărilor am fost în sat și am anunțat că se aduce apă ! Un “cap de oaie”(mai degrabă de bou) mă apostrofează “n-au reușit comuniștii , n-a reușit Pintilie , nu vei reuși tu , eu mă spânzur dacă aduci apa” ! Au început lucrările ! Unii săteni lucrau la șanțuri , alții stăteau la bere și râdeau de cei ce lucrau ! Partizanii fostului primar spuneau “nu vă angajați la lucrare , luați plasă , nu veți fi plătiți” ! Obstacol , piedică , ce fac ? Am vorbit cu constructorul , se plătea săptămânal ! Am luat o gură de “apă vie” în lupta cu răutatea ! Lucrările avansau ! Trebuia să trec prin consiliul local o HCL ne aprobare a lucrărilor în valoare de aproximativ 800.000 lei ! Mincinoșii care-i amăgiseră pe oamenii timp de 13 ani se pun pe treabă ! Pintilie , Deliorga , Stroie se întâlnesc și pun la cale un plan de stopare a lucrărilor ! Sluga lor Adina Florea , procuror pe lângă tribunal dă un comunicat “avem indicii că Moinescu a săvârșit un abuz în serviciu plătind 1.000.000 lei unei firme” sugerând că am luat șpagă ! Dușmanii progresului Medgidiei adică Pintilie , Moise , Necula , Epure , Iordache , Țuțuianu blochează HCL-ul ! Bonet mă anunță că renunță la contract , “eu dacă fac un cadou trebuie să-l declar la fisc” și voi “vorbiți de șpagă ? “ îmi spune dl Gordon ! Alt obstacol , altă piedică ! Găsesc o soluție în lege și dau drumul lucrărilor pe răspunderea mea ! “CURAJUL este virtutea supremă” , am citit cândva ! Altă gură de “apă vie” în lupta cu demonii din politică ! Așa a fost , înainte de Floriile în care am dăruit oamenilor apa care aduce viață , o luptă cu RĂUL din oameni ! După fiecare piedică am găsit în Știința dar și în Voința mea gura de “apă vie” care mi-a dat Forța de a continua !

La câteva zile după Floriile din 2008 au fost alegerile pentru primar ! Eu am primit 240 de voturi , Iordache(care se opusese proiectului) 280 de voturi ! Am încercat să-mi explic ! O explicație este combinația Lăcomiei cu Prostia ! Povestioară ! În toamna anului 2008 mă caută un locuitor din Valea Dacilor ! Acesta consumase multă apă pentru udat grădina , avea o factură de aproximativ 700 lei ! Am venit la tine să-mi plătești factura , spune el ! De ce ? întreb eu ! În timpul campaniei Iordache ne vizita noaptea și ne-a spus că n-are rost să te votăm că acum avem apă. Să-l votăm pe el că ne-o dă gratis. Bine atunci du-te la Iordache ! Am fost , m-a întrebat cine ți-a adus apa în curte ? Moinescu , am răspuns ! Atunci du-te la Moinescu cu factura , să ți-o plătească el ! Și uite , am venit la tine ! Altă explicație constă în Ambivalența Emoțională ! Omul , dar și comunitățile , au în suflet Iubire , pentru cel ce face bine , dar și Ură , pentru cel ce le zgâlțâie convingerile ! Atunci când manipularea se combină cu educație puțină , cu discernământ deficitar Ura domină ! Al dracului om Moinescu a reușit ce alții nu , al dracului Moinescu mi-a contrazis convingerea impotenței personale sau a grupului ! Noi ,cei ce am fost alături de Pintilie , și v-am arătat că este greu , că nu se poate , avem nevoie de o răzbunare ! “Apa vie” dă forță în luptă ! “Apa moartă” vindecă rănile ! Așa spun poveștile noastre ! Există oare “apă moartă” ?

P. S. Astăzi este sărbătoarea Floriilor ! Mulți oameni , cu ambiții politice , scriu felicitări acum ! Întrebare ! Ce-ați făcut voi ca această zi să fie o SĂRBĂTOARE , pentru cei cărora vă adresați ?

P. P. S. În urmă cu ceva vreme un tânăr contesta ducerea apei în Valea Dacilor de către mine. I-am relatat câteva aspecte ca să-l conving. El mi-a replicat “n-ai spus , n-ai vorbit , nu știu” ! Un înțelept a scris “Faptele fără vorbe , vorbesc mai mult decât vorbele fără fapte” ! Oare acesta a fost înțelept ?