Amplitudine si pătrundere !!!

Atacul parlamentarilor din Comisia Juridica îndreptat impotriva dnei Cristina Guseth mi-a adus in memorie dihotomia specialist-conducator(manager-lider) care alcătuiesc in fapt un singur „corp”.

In anul 1997 sunt desemnat Presedinte al Consiliului de Administartie al Postei Romane. Sistemul protestează si organizează(la comanda Directorului General Nicolae Mazgareanu) o executie cu mult public. Sindicatul ma invita la o discutie despre „viitorul postei si al angajatilor ei”. Răspund invitatiei cu gânduri de apreciere la preocuparea postasilor ptr soarta companiei. In sala sindicalisti din toată tara si persoanele cu functii din ierarhia postei. Costel Ovidenie ,liderul sindicatului deschide sedinta si da cuvântul celor din sala ptr întrebări adresate mie. Începe avalansa ” ce cauti tu inginer de termotehnica in comunicatii ?”, ” stii ce este formularul F4 dar F8 ?”, „ce stii despre activitatea postei ?”, „cu cat ne maresti salariile ?”. Multă, foarte multă agresivitate ! Ma uit la liderul de sindicat, sta cu capul in jos. Il caut in sala pe tartorul pe care-l bănuiesc de organizarea linsajului, lipseste. Mi se da microfonul. Sunt inginer de termotehnica, adică am invatat sa ma joc cu focul fără sa ma ard, si sunt mândru de meseria mea, pe diploma mea scrie inginer cu nota 10 la examenul de stat. Am fost 6 ani(doua mandate) deputat si inteleg directia in care mergem. Nu stiu ce este formularul F4 si nici F8 , aceasta este treaba voastră,dar am invatat(din cărti) analiza economica-financiară si văd(din bilant) ca rezultatele Postei sunt la limita supravieturii. Ce stiu despre activitatea Postei ? Stiu ca va bazati veniturile pe scrisoare si pe colete ! Ce văd eu ? Văd ca nu sunteti pregatati sa inlocuiti veniturile din scrisori ,care sunt din ce in ce mai mici ca urmare a aparitiei postei electronice ! Văd ca nu aveti organizata „trasabilitatea” trimiterilor(scrisori si colete) si rata de succes variaza între 78-85 %. Văd ca pe coletărie nu sunteti pregatati ptr concurenta cu firmele din afara care vor veni sa opereze in Romania. Despre salarii ? Se vor mari odată cu cresterea productivitatii munci. Viitorul Postei Romane asa cum il VĂD eu. Avem o retea cu multe noduri, va trebui s-o folosim. Vom face „money transfer”, vom face servicii financiare, vom face servicii de printare, anvelopăre si sortare, vom cumpara masini mai mici ptr cresterea mobilitatii coletariei. Am primit aplauze de la oamenii de buna credinta din sala. Au esuat complotistii ! Am castigat ptr ca le-am prezentat Viziunea mea despre viitorul postei !

De ce a esuat dna Cristina Guseth ? Ptr ca a lucrat numai intr-un mediu cu oameni educati care stiu sa aprecieze valoarea. Ptr ca nu are „scoala vietii”, adică nu s-a confruntat cu Raul si n-are exercitiu reactiei la agresivitate. „Specialistii” din Comisia Juridica, umiliti de decizia Presedintelui de a forma un guvern din nepolitici, aveau nevoie de răzbunare. Au găsit victima.

Revin la subiectul specialist-conducator(manager-lider). Maslow(in ierarhia nevoilor) spune ca oamenii au nevoi primare(hrana, adăpost, sex) si inalte(dragoste, notorietate, reputatie). Cei care constientii de rolul lor social, având nevoile primare rezolvate, se pun la dispozitia stiintelor sau stiintei politice. Specialistul aprofundează meseria, cercetează domeniul căruia s-a dedicat. El pătrunde in adâncimea specializării. El are ca instrument logic „deductia” si ca echipament tehnic microscopul. El rezolva foarte bine probleme curente, el vede in adâncime. Celălalt, conducătorul , aduna cunostinte din multe domenii( strategie, economie, drept, filozofie, retorica). El are ca instrument logic „inductia” si ca echipament tehnic „luneta”. El are Viziune, el vede dincolo de Orizont. Specialistul are Pătrundere, conducătorul are Amplitudine. Împreuna pot construi un Corp politic-economic-cultural Perfect.

„The managers(specialist) make the things right, The leaders(conducator) make the right things !”.