26 Septembrie 1991

Intre anii 1990-1992 am fost deputat , FSN-ist de Constanta, in Parlamentul României. Am trăit evenimetul atacului minerilor asupra Camerei Deputatilor ! Minerii erau de doua zile in Bucuresti, veniti sa-l doboare pe Prim-Minitru dl Petre Roman ptr ca „îndrăznise” sa nu răspundă ” convocării” ,făcute  de ei, de a se prezenta in Valea Jiului ! Camera Deputatilor era in sesiune, lucram legi, dar urmăream si ce se întâmpla cu minerii care invadaseră Bucurestiul. Suntem anuntati ca minerii au plecat din Piata Victoriei ,de la Guvern, si se indrepatau spre Senat, acesta functiona in sediul fostului CC al PCR. Eram in sedinta grupului parlamentar FSN , unde dl Petre Roman ne prezenta cat de complexa este situatia. O persoana , pe care nu mi-o amintesc, intra in sala si-i sopteste ceva dlui Roman. Acesta inchide sedinta si pleacă precipitat. Ulterior am aflat ca dl Alexandru Bârlădeanu, Presedintele Senatului , anuntase demiterea Guvernului Roman. Evenimentele se accelerează. Le voi relata, in succesiunea lor, subliniind trei Foarte Importante. Ne întoarcem in sala de plen.

Momentul 1 !!!

Dl Dan Martian, Presedintele Camerei Deputatilor, ne anunta ca minerii au vrut sa mearga la Senat , dar „curajosii” senatori si-au luat talpasita si au părăsit clădirea ! Minerii se îndreaptă spre Camera Deputatilor ! Dl Dan Martian ne îndeamnă la calm, „suntem paziti de fortele de ordine ale Ministerului de Interne” spune dansul. Merg la bufet ptr o cafea cu un coleg. Pe hol ma intalnesc cu seful obiectivului de paza, un locotenent-colonel tânăr, îmbrăcat in uniformă. Întreb „de ce in uniforma ?”, de obicei umbla civil, răspuns „am fost alertati”. Bufetul era la parter, se putea vedea curte interioară din spatele Camerei. Dintr-un camion coboară trupele Ministerului de interne si se constituie in dispozitiv de paza a intrării din spate. Camera Deputatilor avea doua intrări, cea de care am vorbit, si intrarea principala de pe platforma Mitropoliei. Merg in sala de plen. Suntem anuntati ca minerii au ajuns la intrarea principala si forteaza pătrunderea in interior. Se voteaza o Comisie de negociere cu minerii, seful Comisiei dl Mircea Ionescu-Quintus. Negocierea esueaza ! Minerii vor in Camera, vor rezolutie ptr demiterea Presedintelui Ion Iliescu, vor desfiintarea Camerei ! Se da pauza. Merg la bufet ! Trupele de la interne se urcau in camion ! Pleacă ! Ma îndrept spre sala de plen. Pe holuri agitatie ! Sefu pazei, de data aceasta in civil, vorbeste la statie încercând sa capete o explicatie ptr plecarea trupelor. Nu primeste explicatia. Cazimir Ionescu , Vicepresedinte al Camerei , cu un diplomat dolofan in mana ii spune sefului pazei „ai tu grija de aceasta geanta, am documente(???) importante in ea”, răspuns”bine dl Cazimir”, Cazimir replica ” nu stiu cum te cheamă, cum te găsesc?”, răspuns „va găsesc eu!”. In dispozitivul de paza au rămas doi politisti , la intrarea principala , si dl locotenent-colonel. Se reiau lucrările in plen . In lojile de la etaj se aflau jurnalisti. Si ei erau agitati ! Dl Martian face din nou apel la calm. „Se conturează o lovitura împotriva Parlamentului, Senatul a dezertat, rămânem pe pozitie, sa apăram parlamentarismul ! Dacă noi abandonam este doborât un pilon al democrariei !”, spune dl Dan Martian. Din 341 de deputati erau prezenti in sala aproximativ 250 !

Momentul 2 !!!

Zgomot de pasi intr-o cadenta alerta ! La nivelul lojelor, unde stăteau jurnalistii, năvălesc persoanele care asigurau serviciile Camerei, stringand infricosati „au năvălit minerii peste noi!”. Pe intrarea din dreapta sălii de plen alta avalansa de mineri, salopete , casti , lampase, cozi de târnăcop, furtunuri cu capete metalice, urlete , amenintari ! Din sala se ridica si alerga in întâmpinarea lor dl deputat Ioan Alexandru care striga mai tare decât ei „Sfânta Varvara ! Sfânta Varvara !”, impungandu-i cu Crucea de placaj pe care o purta la dansul. Aceste cuvinte ii paralizează, se opresc si tac ! Atac mineresc pe partea stânga ! Ioan Alexandru „Sfânta Varvara ! Sfânta Varvara !”. Acelasi efect ! Intra in sala Miron Cozma ! Minerilor le revine aplombul ! Aclamatii, aplauze, incurajari ptr Lider ! Miron Cozma se aseaza in loja Guvernului pe locul Primului Ministru. Eu stăteam in rândul doi, al doilea scaun de la culoar, la mai putin de un metru de Miron Cozma. Buluceala la microfon, mineri care ne amenintau, deputati(unii încercau calmarea , altii le cântau in struna), civili care se aflau in „treaba”. In rândul trei, in spatele meu avea locul dl deputat Septimiu Krausz care-l avusese student pe Miron Cozma. Liderul saluta „buna ziua domn profesor”, „crezi tu ca-i buna ? ai făcut o mare prostie !”, vine răspunsul. „Nu pot sa-i mai stăpânesc ! Învătati-ma ce sa fac !”. „Tu i-ai adus , tu sa-i scoti de aici !”. Atmosfera se încinge ! Încep amenintarile cu moartea ! Un miner loveste cu coada de târnăcop in speteaza scaunului dintre mine si Toni Mangiurea. „Flight or fight !”. Pe unde fuga ! Ma uit la miner, vârsta mea dar mai firav, pot sa-i iau bată. Ma uit la masa stenodactilografelor, un picior desprins, alta arma de apărare. Mineri au identificat dusmanul „unde-s fesenistii ?”, deputatul taranist Constantin Constantinescu-Klaps le indica zona. Creste densitatea minerilor in zona indicată. Bâte care lovesc spetezele  scaunelor, furtunuri agitate deasupra capetelor, amenitari cu moartea. Un miner ii cere deputatului de Ialomita Constatntin Pârvu sa strige tare „jos Iliescu” , acesta infricosat soptea „jos Iliescu, jos Iliescu”, in timp ce cu mana mima semnul de „dislike”.

Momentul 3 !!!

Multi oratori de ocazie se înghesuiau la microfon. Unii aplaudati, alti huiduiti ! Se îndreaptă spre microfon dl deputat Ion Ratiu. Încearcă un discurs de responsabilizare. N-are audienta ! Urlete, înjurături, salam cu soia, exploatatorii care ne fura avutia. In acest vacarm dl Ion Ratiu spune „v-am auzit cerând jos Iliescu !”, multimea, mineri si oameni „aflati in treaba” , scandează „jos Iliescu ! jos Iliescu ! jos Iliescu !!!!”. Dl Ion Ratiu spune ” dl Iliescu nu-i aici, este la Cotroceni !”. Răspuns ” la Cotroceni, hai la Cotroceni, hai la Cotroceni !” . La fel de iuti ca la venire minerii pleacă din sala cu directia Cotroceni !

Dan Martian prin apelul la calm si îndemnul de a rămâne pe loc, Ioan Alexandru prin apelul la Sfânta Varvara(patroana minerilor) si Ion Ratiu prin abilitatea de a da o noua tinta furiosilor au salvat Parlamentarismul nostru si au împiedicat Crima !