15 Septembrie !!!

15 Septembrie 1959(ce mult este de atunci) prima mea zi de elev ! Mama m-a pregătit si m-a însotit pana la scoala. M-a îmbrăcat cu lucruri noi si in uniformă de scolar, in cursul primar. Uniformă însemna un costumas ca de fata,in colori pepit(pătrătele alb-albastru), guleras alb, sortulet.  Tare nesuferită mi-a fost aceasta uniformă unisex(eram băiat ! cum sa ma îmbrac ca o fata ?).Începea un nou drum in viata mea(atunci nu stiam, am inteles mai târziu, am inteles cu ajutorul dascălilor si al parintilor), drum pe care nu ai popas, nu ai răgaz, este un drum de efort permanent, EDUCATIA ! Scoal generală nr. 1 se afla in actualul parc de la „posta”, jumătatea dinspre strada Decebal. I se spunea scoala Arnautu, după numele directorului din acea perioada. Era o clădire cu etaj. La parter doua clase, la etaj altele doua. La parter ,in stânga intrării ptr elevi(profesorii aveau intrare separată) undeva sub scara ce ducea la etaj , se afla cancelaria. Scoala fusese construită prin programul Regelui Ferdinand, program care urmarea educarea poporului roman. In curtea scolii se afla locuinta directorului , construită odată cu scoala in acelasi program. Sunt repartizat in clasa I-a B. Invatatoare , o doamna(tovarasa pe atunci) voinică si înaltă, cu un chip plăcut si o atitudine mamoasa. Este doamna Mihai Elena. Ne aduna, ne ordonează, ne aliniază pe doua rânduri, in fata fetele ,in spate baietii. Elevii scolii sunt asezati in careu in forma de U ! Suna un clopotel ! Se face liniste ! Din scoala iese un munte de om, este Directorul Arnautu ! Ne saluta, noi răspundem ! Pe un catarg se ridica Steagul României ! Se cânta Imnul României ! „Te slăvim, Românie pământ parintesc, Mândre plaiuri sub cerul tau pasnic rodesc !”. Nu stiam acest cântec, dar m-a emotionat, m-a impresionat. Apoi doamna Mihai ne-a invatat Imnul României, pe care-l cântam cu entuziasm si mândrie !

15 Septembrie 1963 ! Am trecut in clasa a V-a ! Se schimba scoala. S-a construit o clădire nou, pe str Kemal AGI Amet, Liceul nr 2 Medgidia. Toate clasele „B” de la scoala Arnautu trec la Liceul nr 2. Facem cunostinta cu doamna diriginta, profesor Dumitrache Maria, dascăl de matematica. Avem directori noi, dl prof Andrei este director iar dl prof Goncearenco este director adjunct ! O noua provocare, multe materii si ptr fiecare alt profesor ! Din nou careu, din nou Imnul României, din nou emotie si mândrie !

15 Septembrie 1967 ! Sunt licean. La liceul nr 2 Medgidia. Avem diriginte pe doamna Francu(Deaconu) Georgeta profesor de geografie. Matematica facem cu dl Damasari(apoi cu dl Gheorghe Dumitrascu) romană cu dna Popa Georgeta, istorie cu dna Pavaloiu, fizica cu dl Pompiliu Dumitrescu(apoi cu dl Florut Vasile), stiinte sociale cu dl prof Dragoman, biologie cu dl Albulescu, chimie cu dl Georgescu, sport cu dl Remus Lazar. De la fiecare am invatat câte ceva. De la cei de stiinte am invatat logica(deductie si inductie) si verificarea experimentala a perceptiilor. De la cei ce predau materii umaniste dragostea ptr literatura si învătatul din experienta celor care scriu. De la dl Lazar cultura intretinerii stării fizice prin sport ! Atunci materia dansului se numea „educatie fizica” , nu sport ca acum. Cred ca era mai potrivită, dădea o perspectiva , mai profunda decât cea a competitiei sportive(nu toti elevi au spirit competitiv dar toti au dragoste de sănătate).

In amintirile mele 15 Septembrie a rămas o zi Importanta. O zi in care ma întâlneam cu colegii si in care trăiam bucuria revederii cu Dascălii care m-au modelat. In totdeauna 15 Septembrie a fost o zi însorita ! Soarele , energia care alimentează Viata, mi-a dat din energia lui cu care am înfruntat toate încercările vietii mele.

P. S. Traditia populară spune ca „a venit Sfânta Maria, ti-ai …. maculat pălăria!”. Nu-i adevărat ! 15 Septembrie este ziua Soarelui !!!