Ziua Dobrogei !!!


1. Onomastica alternativa !

Istoria ne invata ca pe aceste pamânturi au trăit ,sau numai au trecut, multe popoare. Fiecare a lăsat câte ceva in cultura locului. Legenda spune ca numele Dobrogei este rezultatul îmbinării cuvântului slav „dobro”(bun) , cu cel din mitologia greaca „geea”(zeita pamântului) si asa s-a născut Dobroge(e)a , pământ bun !!!

2.  Contrazicere sau confirmare !

„Dobroge vatra săraca, bate vânt si creste piatra !” era definitia ptr aceste meleaguri considerate neospitaliere prin sărăcia solului si vremea vantoasa. A venit inteligenta umană si din vânturile geroase produce curent electric, iar din piatra nerodnica fabrica ciment !

3. Dionisie cel Smerit !

In Dobrogea(Scytia Minor) s-a născut Dionisie cel Smerit. Acesta invata intr-o manastire dobrogeana, continua invatatura la Constantinopol si apoi la Roma. La Roma ajunge sa lucreze in Cancelaria Papală. El este cel care, in anul 525 , propune numerotarea anilor dupa presupusa data a nasterii lui Iisus Christos. Pana la Dionisie măsurarea anilor se făcea de la înfiintarea Romei(Ab Urbe Condita). Dionosie a  măsurat ca anul 753 de la constituirea Romei este anul I al noului calendar.

Sa le multumim inaintasilor ptr mostenirea culturală si sa le uram urmasilor succes in confirmarea valorilor acestor meleaguri !

La multi ani !!!  Dobrogei si dobrogenilor !


8 Comentarii
  1. 20 decembrie 2016
  2. 23 aprilie 2017
  3. 18 mai 2017
  4. 14 iunie 2017
  5. 26 ianuarie 2019

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *